Domowy makaron w stylu włoskim

Kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni - uwielbiam ją! Dlatego postanowiłam przygotować danie w iście włoskim stylu... Domowy makaron tagliatelle z carpaccio z czarnej trufli oraz serkiem mascarpone. Poezja! Dawno nic tak dobrego nie jadłam. Mimo prostoty jest to danie wyszukane, przeznaczone na specjalne okazje. Wyrazisty aromat trufli doskonale komponuje się z delikatnym i kremowym serkiem mascarpone, tworząc niepowtarzalny smak. Danie można oczywiście przygotować z gotowym, kupnym makaronem tagliatelle, wtedy jest ono bardzo szybkie w wykonaniu, ale to nie to samo! Smak domowego, świeżego makaron nie da się porównać z tym ze sklepowej półki. Wbrew pozorom taki makaron nie jest trudny w wykonaniu, jedynie trzeba poświęcić trochę czasu, ale warto. Jak raz się spróbuje domowego makaronu, to inne już nie będą tak smakować...

Domowy makaron

Składniki:

Makaron:
  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 jajka
Dodatki:


Wykonanie:

Makaron:
Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i wbijamy jajka. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 min.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na płat grubości około 3 mm. 

Ciasto na makaron

Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi.

Przepis na makaron

I tniemy na paski grubości 8-10 mm. 

Przepis na domowy makaron

Każdy pasek rozwijamy i pozostawiamy rozłożony na stolnicy na około 10 min.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Odcedzamy.

Makaron domowy


Danie:

Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy.
Carpaccio z czarnej trufli kroimy na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Następnie dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z ugotowanym makaronem. Do dania dodajemy około 1/2 porcji pokrojonego carpaccio z czarnej trufli i mieszamy.  Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze i posypujemy pozostałymi kawałkami czarnej trufli.


Makaron z czarną truflą

Domowe tagliatelle z czarną truflą

Tagliatelle z carpaccio z czarnej trufli

Domowy makaron z truflą


Czarna trufla carpaccio

Czarna trufla

Odkryj smak prawdziwej kuchni włoskiej na kuchnia-wloska.com.pl 



* Wpis powstał we współpracy z delikatesami Kuchnia Włoska

Komentarze

  1. Prawdziwy makaron Włosi robią bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis :) Znalazłam na https://kuchnia-wloska.com.pl/blog/makaron-z-sosem-tunczykowym.html przepis na super potrawę z takim makaronem. Chętnie bym spróbowała tego dania. Pamiętam jak moja mama dawniej robiła makarony sama. Naszła mnie ochota, żeby spróbować swoich sił w przygotowaniu makaronu domowej roboty :) Takie danie z domowym makaronem musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny