Placki z kaszy gryczanej

Placki, które stały się HITEM w moim domu!
Bezglutenowe placki z kaszy gryczanej niepalonej w wersji wytrawnej... z dodatkiem smażonej cebulki oraz czosnku. Tylko 3 składniki! Bez mąki i bez jajek, a także bez gotowania kaszy. Chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Rewelacja!
Idealna propozycja na lekką kolację. Jednak, aby przygotować je na kolację, trzeba namoczyć kaszę już rano 😉
Podałam je w towarzystwie jogurtu greckiego, rzodkiewki oraz szczypiorku, ale tak naprawdę dodatki można komponować według własnych upodobań...


Placki z kaszy gryczanej niepalonej



Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:
  • jogurt grecki
  • rzodkiewka
  • szczypiorek


Wykonanie:

Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą przegotowaną około 0,5 cm nad powierzchnię kaszy. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej gdy przygotujemy kaszę wieczorem i zostawimy na całą noc.

Po tym czasie, kaszę blendujemy razem z wodą, w której się moczyła na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na patelni z małą ilością oleju do momentu, aż lekko zbrązowieje. Dodajemy do masy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i również dodajemy do masy.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z jogurtem oraz kawałkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.


Placki z kaszy gryczanej bezglutenowe

Placki gryczane

Placki bezglutenowe

Kuchnia MagdaLeny

Komentarze

  1. Ciekawi mnie bardzo smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. super, kiedyś robiłam naleśniki gryczane, ale takie placki też mogłyby być fajne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem ich smaku. Pierwszy raz słyszę o takich plackach

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie! Szczególnie lubię placki ziemniaczane ale ostatnio często czegoś do nich dodaję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A można je zrobić z kaszy gryczanej palonej?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny