wtorek, czerwca 04, 2019

KUKURYDZIANKI

Kukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są również bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę więcej czasu, aby otrzymać pyszne domowe bułeczki jak z piekarni 😉
Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że są one bardziej zbite niż zwykłe bułki pszenne.
Z takimi bułeczkami śniadanie będzie idealne!

P.S. Bułeczki piekłam w piekarniku z funkcją pary Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z ⇨ po nalaniu wody do komory na dnie piekarnika, wystarczy nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność. W gorącym piekarniku woda zamienia się w parę, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Natomiast gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę.
Więcej na temat piekarnika ⇨ tutaj




Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 20 g drożdży 
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • sezam


Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z miodem i zalewamy kefirem. Mieszamy i ostawiamy na około 10 min.
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy sól oraz rozczyn. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50-60 min., aby urosło.

Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8- 9 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły.
Bułeczki nacinamy z wierzchu, smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 15-20 min. Studzimy na kratce.



























4 komentarze:

  1. Mniam, ależ mnie naszła na nie ochota. Chyba dzisiaj będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich bułeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają super :) pewnie są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak bym miala dobry piekarnik to bym zrobiła, a niestety muszę obejść się

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger