Mini pizze na białym winie

Małe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z dodatkiem wina białego wytrawnego. Dzięki temu zyskało wspaniały aromat i oryginalny smak, a do tego stało się bardziej puszyste i delikatniejsze od tradycyjnego ciasta na pizze.
Idealna propozycja na kolację.

P.S. W przygotowaniu idealnej pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z. Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary.
Więcej informacji o moim nowym piekarniku można poczytać pod wcześniejszym przepisem ⇨ tutaj




Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 8 g drożdży suszonych (instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
Dodatki:
  • 1 kula mozzarelli
  • 9-10 pomidorków koktajlowych
  • świeże listki oregano
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże. Mieszamy. Następnie wlewamy białe wino oraz ciepłą wodę i dodajemy oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-50 min., aż urośnie.

Dodatki:
Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy na cienkie plasterki.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przecinamy na pół.

Sos:
Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pizze:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części, w zależności jakie duże pizze chcemy zrobić.
Każdą część formujemy rękami na jajowaty kształt (gdy ciasto klei się nam do rąk, to podsypujemy odrobiną mąki), w środku robiąc zagłębienie. Pizze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W powstałym zagłębieniu rozsmarowujemy 2 łyżeczki sosu pomidorowego i układamy plasterki mozzarelli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Po tym czasie, gdy ser mozzarella zacznie się topić, układamy połówki pomidorów koktajlowych, dociskając, by zagłębiły się w serze. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 min.
Przed podaniem posypujemy listami świeżego oregano i podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.












* Wpis powstał we współpracy z Electrolux









Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny