wtorek, kwietnia 02, 2019

SERNIK SADZONE JAJKO

Sernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń odsączone z syropu, i całość zalewamy krystaliczną galaretką o smaku cytrynowym. Dodatkowo do masy sernikowej możemy dodać skórkę cytrynową, wtedy otrzymamy lekko orzeźwiający smak, który będzie współgrał z galaretką. 
Sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a otrzymujemy efektowny deser w sam raz na Wielkanoc 🥚



Składniki:
  • ok. 300 g podłużnych biszkoptów
  • 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
  • 1 lub 2 puszki brzoskwiń (ok. 800 g) - u mnie w puszce było 11 połówek brzoskwiń, ale są też puszki, w których są większe połówki i jest ich mniej - wtedy będziemy potrzebować 2 puszki
  • galaretka krystaliczna cytrynowa (w przypadku gdy chcemy większą warstwę galaretki to możemy użyć 2 szt. rozpuszczone w 800 ml wrzątku)


Wykonanie:

Dno blaszki (wymiar 31 x 21 cm) wykładamy biszkoptami.
Zagotowujemy około 400-450 ml wody i we wrzątku rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Chłodzimy.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i osuszamy je.

Śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
W misce miksujemy twaróg sernikowy z cukrem z wanilią. Do wystudzonej żelatyny rozpuszczonej w mleku dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanego twarogu, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy serowej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.

Gotową masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Na wierzchu układamy osuszone połówki brzoskwiń. Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, na masę serową wylewamy schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.







5 komentarzy:

  1. Hahaha pomysłowy :D Wyglada super!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Już widziałyśmy gdzieś to ciacho i ujęło nas za serduszko :D Też musimy na święta takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne :D must have na świątecznym stole ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nic nie usuwam, a komentarze mi giną🤔

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeczytałam komentarz, którego już nie ma, ale chciałabym się do niego odnieść

    Ciasta na zdjęciu jest tylko połowa, bo za nim zdążyłam zrobić zdjęcie to zostało zjedzone 😉
    Nigdy bym nie pisała przepisu i podawała składniki na połowę ciasta.
    Jeżeli chodzi o brzoskwinie to zaraz poprawię, bo u mnie w dużej puszce było 11 połówek, a nie wiedziałam że może być mniej, więc przepraszam nikogo nie chciałam wprowadzić w błąd.
    Co do cukru to każdy ma inny smak i trzeba dopasować słodkości pod siebie. Ja kilkakrotnie pisałam, że my w domu bardzo mało używamy cukru, więc moje wypieki są mniej słodkie od standardowych i rozumiem to że nie każdemu taki smak pasuje 😊
    Zawsze zdjęcia są u mnie prawdziwe i nie są upiększane, odwzorowują to co jest opisane w przepisie.
    Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger