Rolada szpinakowa z sałatką chrzanową z jajkami

Rolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo dobrze znana, lecz w odmienionym wydaniu ... z sałatką chrzanową z dodatkiem szynki, sera żółtego, jajek oraz rzeżuchy. Taka świąteczna wersja - idealna na Wielkanoc!

Rolada jest równie pyszna co oryginalna wersja. Wyrazistego smaku nadaje jej dodatek chrzanu do sałatki, dzięki temu nie jest mdła. Ciasto szpinakowe z sałatką chrzanową świetnie się komponuje i z pewnością zaskoczy Twoich gości.



Składniki:

Rolada:
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Sałatka chrzanowa:
  • ok. 250 g szynki w całości
  • ok. 125 g sera żółtego w kostce
  • 4 jajka
  • garść rzeżuchy
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Rolada:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szpinak, do momenty gdy woda z niego prawie odparuje. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smażymy jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania wody. Studzimy.

Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą z pianę z białek i delikatnie mieszamy całość łyżką.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę szpinakową. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Studzimy.


Sałatka chrzanowa:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę. 
Ser oraz szynkę również kroimy w drobną kostkę.

W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i tartym chrzanem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

W dużej misce mieszamy pokrojoną szynkę z serem oraz jajkami. Dodajemy umytą i osuszoną rzeżuchę oraz przygotowany sos chrzanowy. Wszystko dokładnie mieszamy.


Na wystudzone ciasto szpinakowe wykładamy przygotowaną sałatkę i rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia, a następnie zawijamy w ten papier i wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc.
Przechowujemy w lodówce.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny