wtorek, kwietnia 30, 2019

POMIDOROWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Nietypowa wersja pierogów wegetariańskich... pomidorowe pierogi z czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu uzyskałam pomidorowe ciasto, które nadziałam farszem z gotowanej, czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Pychota! Zaliczam już je do moich ulubionych ❤ Świetnie smakują podane ze smażona cebulką...



Składniki:
(30-35 szt.)

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Farsz:
Soczewicę płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka i zalewamy zimną wodą w ilości około 1,5 szklanki. Następnie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10-15 min.
Cebulę i czosnek obieramy, i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Trzymamy na ogniu przez około 5 min., mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Studzimy.

Ciasto:
W gorącej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy.
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.

Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy z podsmażaną cebulką.


















Przepis bierze udział w konkursie:
#pudliszki

2 komentarze:

  1. Takich pierożków jeszcze nie jadłam, a wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super pomysł :D Takich pierogów jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger