Uniwersalny sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy w wersji bezglutenowej, przygotowany na bulionie, z dodatkiem śmietanki kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego są przyprawy i dodatki, bo bez nich byłby on mdły w smaku. Dlatego u mnie w przepisie, oprócz soli i pieprzu, znajdują się zioła prowansalskie, sos sojowy oraz sok z cytryny.
Sos jest pyszny - kremowy i gęsty - taki lubimy najbardziej. Jeżeli lubicie rzadsze sosy to po prostu nie zagęszczajcie go mąką 😉 




Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego (bez glutenu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła


Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy cebule oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki stracą jędrność i puszczą wodę. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 min. 
Mąkę rozrabiamy w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny