Pizza zielona fit

Domowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast foodem. Następnym razem, gdy nadejdzie nas ochota na pizzę, warto skorzystać z przepisy na jej zdrowszą wersję 😉
Jeżeli chcemy zmniejszyć jeszcze kaloryczność tej pizzy, to możemy zrezygnować z dodawania sera camembert.
Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 15 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka oregano
Dodatki:
  • 2-4 łyżki zielonego pesto
  • 1 świeży brokuł 
  • 200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • garść świeżego szpinaku 
  • 100 g sera camembert naturalnego
  • ok. 150 g tartej mozzarelli


Wykonanie:

Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 min., aż urośnie.

Składniki:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min.
Fasolę szparagową myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na pół. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 15-18 min.
Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Ser camembert kroimy w drobną kostkę.
Mozzarellę, gdy mamy w całości, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Pizza:
Wrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy 1-2 łyżki zielonego pesto i układamy dodatki - szpinak, ugotowanego brokuła, fasolkę szparagową oraz kostki sera camembert. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.











Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny