wtorek, marca 12, 2019

KREMÓWKA - NAJLEPSZA!

Kremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉
Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą śmietankowej masy budyniowej oraz warstwą bitej śmietany. Najczęściej w kremówkach spotyka się domowy budyń waniliowy wykonany z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru oraz wanilii. U mnie smak waniliowy został zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część z Was zapewne stwierdzi, że to profanacja, jednak taka wersja najbardziej przypadła nam do gustu 😀
Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania.
Ciasto jak na kremówkę przystało jest mega kremowe i delikatne, choć kaloryczne. Jednak ciężko mu się oprzeć, bo smakuje fantastycznie!


kremówka


Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego
  • 120 g masła
  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania wierzchu
  • 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie) 


Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy płat na osobnej blaszce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedno ciasta, a następnie drugie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy.

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz budyniem i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki dokładnie się rozprowadziły i nie było grudek. Następnie uzyskaną mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy na ogniu, do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując.

Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany 36% śmietan-fix nie jest potrzebny.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na warstwie budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając.
Wkładamy do lodówki na około 2 godz. 
Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Przechowujemy w lodówce.

kremówka papieska

napoleonka




  

4 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger