Zupa pizza z chorizo

Zupa pizza... skąd taka nazwa? Bo zawiera składniki, które są bardzo popularne na pizzy, jak: pieczarki, papryka, oliwki, kukurydza czy mozzarella. Dodatkowo jest ona przyprawiona przyprawą do pizzy oraz oregano, dzięki temu przypomina jej smak.
Moja zupa jest trochę w stylu hiszpańskim, a to przez dodatek kiełbasy chorizo, która nadała jej charakterystycznego smaku oraz aromatu. Jednak możemy wykonać tę zupę również w wersji z kurczakiem, wtedy będzie miała ona łagodniejszy smak.
Zupa jest gęsta oraz pożywna i smakuję fantastycznie!




Składniki:
  • ok. 250 g kiełbasy chorizo łagodnej
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cebule
  • 1/2 op. kukurydzy z puszki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ok. 20 szt. oliwek czarnych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 kula mozzarelli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • sól, pieprz
  • oregano (do posypania)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy kostkę. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienki plasterki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. 
W 1 litrze gorącej wody rozprowadzamy koncentrat pomidorowy oraz śmietanę.

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone cebule i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy kiełbasę chorizo i smażymy około 3-4 min. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę, a następnie dodajemy paprykę oraz pomidory z puszki. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili oraz przyprawą do pizzy. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą z koncentratem pomidorowym oraz śmietaną. Zagotowujemy. Na końcu wrzucamy do zupy kukurydzę odsączoną z zalewy oraz pokrojone oliwki. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.

Mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
Na talerz wlewamy zupę, posypujemy krojoną mozzarellą oraz oregano.








Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny