środa, lutego 13, 2019

WALENTYNKOWY DESER Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ

Jutro już Walentynki ❤ Nawet jak nie obchodzicie święta zakochanych to warto sprawić sobie lub najbliższej osobie trochę przyjemności... A nic nie daje tyle przyjemności co pyszny deser 😉
Oto przepis na prosty i dość szybki deser, o ile przygotujemy sobie wcześniej galaretkę, np. na noc lub rano przed pracą. Bo samo przygotowanie deseru to raptem 10 minut!
Deser ten wykonany jest na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem wiśni deserowych, gorzkiej czekolady oraz galaretki przygotowanej z herbaty Teekanne o smaku wiśni i czekolady, która dopełnia całości. Mój deser nie jest zbyt słodki, ale jego słodkość można dopasować pod siebie, dodając mniejsze lub większe ilości cukru.
Nie trzeba wielu składników oraz czasu, aby stworzyć coś pysznego!



Składniki:
(4 porcje)
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 szt. herbaty Desire Teekanne
  • ok. 300 g wiśni deserowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1-3 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Torebki herbaty umieszczamy w wysokim naczyniu, zalewamy ok. 600 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 8-10 min. Herbatę słodzimy 1-3 łyżeczkami cukru, w zależności jaka ma być słodka.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z gorącą herbatą. Herbatę przelewamy do płaskiego naczynia, np. do formy na tartę, studzimy i wkładamy do lodówki do momentu stężenia. Następnie wyciągamy i za pomocą wykrawacza do ciastek wycinamy cztery serduszka, a resztę galaretki kroimy w drobną kostkę.

Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubijamy mikserem na sztywną masę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Przygotowujemy cztery pucharki.
Na samym dnie wykładamy łyżkę pokrojonej galaretki herbacianej, na niej wykładamy kilka wiśni deserowych i polewamy gorzką czekoladą, a następnie ubitą śmietanę. I kolejna warstwa: pokrojona galaretka, wiśnie deserowe, gorzka czekolada i ubita śmietana. Na wierzchu umieszczamy serduszko z galaretki i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Te same czynności powtarzamy z pozostałymi trzema pucharkami.
Wkładamy do lodówki na około 1 godz., w celu schłodzenia.











4 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger