Świąteczna drożdżówka serowo-makowa

Zauważyłam, że w internecie popularna jest drożdżowa gwiazda makowa, więc i ja postanowiłam zrobić swoją świąteczną drożdżówkę, ale nie w kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy robienia po swojemu i na przekór 😉
Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się w oczy i przyciąga uwagę wszystkich.
Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne. Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania - potrzeba tych samych składników co do wykonania zwykłych drożdżówek z makiem lub serem, tylko inna jest forma składania ciasta.
Aby delektować się smakiem pysznej drożdżówki nie trzeba kroić - wystarczy oderwać 😉

P.S. Poniżej jest również instrukcja jak przygotować gwiazdę drożdżową...



Składniki:

Ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru kryształ
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • 200 g sera białego
  • 1 jajko
  • 1 op. cukru z wanilią
Nadzienie makowe:
  • 1 szklanka maku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru


Wykonanie:

Ciasto:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru kryształ oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy cukier puder, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.


Nadzienie serowe:
Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.


Nadzienie makowe:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go.
Orzechy drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.


Drożdżówka:
Z wrośniętego ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i z każdej części wycinamy okrąg o średnicy około 25-26 cm, np. za pomocą talerza.
Pierwszy okrąg układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim nadzienie serowe. Przykrywamy drugim okręgiem, na którym rozsmarowujemy nadzienie makowe i przykrywamy trzecim okręgiem.
Na samym środku ustawiamy szklankę i odbijamy jej rant. Następnie kroimy ciasto na pół wzdłuż i wrzesz (na krzyż), aby otrzymać 4 części, ale nie nacinamy do końca - zostawiamy środek wyznaczony przez szklankę. Każdą z 4 części przecinamy na 3 równe części, aby w efekcie końcowym uzyskać 12 części.
Każdy kawałek obkręcamy 2 razy w lewo lub w prawo  (wybieramy kierunek i wszystkie 12 kawałków obracamy w jednym kierunku).

Uwaga! 
Jeżeli chcemy otrzymać kształt gwiazdy to postępujemy trochę inaczej...

Na samym środku ustawiamy szklankę i odbijamy jej rant. Następnie kroimy ciasto na pół wzdłuż i wrzesz (na krzyż), aby otrzymać 4 części, ale nie nacinamy do końca - zostawiamy środek wyznaczony przez szklankę. Każdą z 4 części przecinamy na pół, aby otrzymać 8 części. A te 8 części jeszcze raz przecinamy na pół, aby w efekcie końcowym uzyskać 16 części.
Po uzyskaniu 16 części, obracamy je parami do środka w dwóch przeciwnych kierunkach, tzn. kawałek z lewej ręki obracamy 2 razy w prawo, a kawałek z prawej ręki obracamy 2 razy w lewo. Na końcu zlepiamy je ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parami.

Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.


Lukier:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem.













Komentarze

  1. Wygląda absolutnie bosko:D
    Wesołych i aromatycznych Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejć, ale to bosko i smakowicie wygląda!

    Lecę piec!

    Pozdrawiam, Natalia

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie to wygląda muszę przyznać, na pewno było bardzo smaczne, przetestuję ten przepis w najbliższym czasie, obiecuje! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po pierwsze - super dokumentacja i zdjecia! Naprawde super, bowiem przegladam wiele blogow kulinarnych i maja malo zdjec, albo duzo - ale juz 'po' wykonaniu danego przepisu.
    Po drugie - przepis dobrze opisany, szczegolowo - nie mialam zadnych problemow z jego odwzorowaniem:)
    Po trzecie - dziekuje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny