Słoneczka z ciasta francuskiego z pesto

Jeżeli chodzi o różnego rodzaju przekąski to uwielbiam ciasto francuskie, bo jest uniwersalne i można z niego wyczarować smakołyki zarówno słodkie, jak i wytrawne, nie używając przy tym wielu składników.
Tym razem powstały wytrawne słoneczka z ciasta francuskiego nadziane zielonym pesto i serem mozzarella. Tylko 4 składniki! Świetnie prezentują się na stole, choć w porównaniu do innych przekąsek z ciasta francuskiego są bardziej pracochłonne. Ale niech Was to nie zniechęca, bo wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i smakują równie świetnie co wyglądają 😉
Idealne na sylwestrowy stół ...




Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 100 g tartej mozzarelli
  • ok. 100 g pesto zielonego
  • 1 jajko
  • czarnuszka (do posypania)

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około 10-12 cm. Na połowie wyciętych kółek rozsmarowujemy pesto i posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy drugą połową wyciętych kółek i sklejamy. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na samym środku jednego sklejonego kółka ustawiamy małą plastikową zakrętkę od butelki i odbijamy jej rant. Następnie kroimy ciasto na pół wzdłuż i wrzesz (na krzyż), aby otrzymać 4 części, ale nie nacinamy do końca - zostawiamy środek wyznaczony przez zakrętkę. Każdą z 4 części przecinamy na 3 równe części, aby w efekcie końcowym uzyskać 12 części.
Każdy kawałek obkręcamy 2 razy w lewo lub w prawo (wybieramy kierunek i wszystkie 12 kawałków obracamy w jednym kierunku). 
To samo powtarzamy z pozostałymi sklejonymi kółkami.
Gotowe słoneczka smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny