wtorek, grudnia 18, 2018

SEROMAKOWIEC

Nie możemy zdecydować się co upiec na święta - sernik czy makowiec? Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale! 
Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉
Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci...


Składniki:

Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 dużych jajek
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Lukier:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • płatki czekoladowe (do dekoracji)


Wykonanie:

Masa makowa:
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin. 
Po tym czasie, odsączamy na gazie i dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Następnie do zmielonego maku dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mak i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) lub dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Studzimy.

Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło topimy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Ser ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami cukier i cały czas miksujemy. Wlewamy powoli stopione i lekko przestudzone masło i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na podpieczoną masę makową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Lukier:
Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi.



  






6 komentarzy:

  1. O mniam.. zapowiada się pysznie, muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie! Chętnie przetestujemy przepis na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku miałam robić tradycyjne makowce, jednak gdy zobaczyłam Twoją propozycję, zdecydowałam -zrobię seromakowiec. Ciekawa jestem jego smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy ser z makiem ale w tym roku robimy budyniowy makowiec :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy może być użyta gotowa masa z puszki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zauważyłam wcześniej tego komentarza, pewnie już za późno - tak może być gotowa masa 😉

      Usuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger