Schab faszerowany mięsem drobiowym i żurawiną w galarecie żurawinowej

Faszerowana rolada ze schabu to danie bardzo uniwersalne i można ją przyrządzić na różne sposoby, a także w różnoraki sposób podać... Znakomicie smakuje na ciepło, podana z dodatkami, jako wykwintny obiad, a na zimno jako wędlina do pieczywa. A można ją także podać w galarecie jako przystawkę. 
I ten trzeci sposób właśnie wybrałam 😉
Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Schab faszerowany jest mięsem mielonym z indyka oraz suszoną żurawiną, a galaretka została przygotowana na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem soku z żurawiny (sok 100%, bez dodatku cukru). Całość komponuje się naprawdę świetnie i stanowi idealną przystawkę na świąteczny stół...
P.S. Bez galarety również świetnie prezentuje się na stole!




Składniki:
  • 1 -1,2 kg schabu bez kości
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • ok. 30-40 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
Galareta:
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • ok. 80-100 ml soku z żurawiny
  • 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu) 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Rolada schabowa:
Mięso mielone przenosimy do miski. Dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili, suszony koperek, sól oraz pieprz. Wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.
Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. 
Farsz z mięsa mielonego wykładamy na schab i rozprowadzamy go po całym mięsie. Na farszu umieszczamy suszoną żurawinę, lekko dociskając. 
Schab zwijamy w roladę i  obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz majerankiem. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia, rękaw szczelnie związujemy i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze około 30 min., aż mięso się przyrumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.


Galareta:
Udko myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 litra zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz mięso oraz wszystkie warzywa, a bulion przecedzamy przez sitko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z żurawiny. 
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie dodajemy ją do gorącego bulionu i rozpuszczamy.


Upieczoną roladę kroimy w plastry i układamy w naczyniu lub salaterce. Pomiędzy mięsem umieszczamy łodygi natki pietruszki. Zalewamy lekko przestudzonym bulionem. Wkładamy do lodówki do stężenia.











Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny