Pierniczki witrażyki

Pierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie to już rodzinna tradycja. Ale to nie tylko ciasteczka, które możemy wyłożyć na stół. Mogą one także pełnić funkcję ozdób choinkowych - pierniczki na choinkę udekorowane lukrem są piękną ozdobą świątecznego drzewka. I takie właśnie ozdobne pierniczki postanowiłam przygotować...
Pierniczki witrażyki to idealne pierniczki na choinkę. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania i z pewnością każdemu się udadzą. Witrażyk otrzymujemy dzięki pokruszonym landrynkom, które roztapiają się w piekarniku pod wpływem temperatury. Dlatego warto użyć landrynek różnego koloru, aby otrzymać kolorowe szkiełka, które ślicznie się mienią powieszone na choince. Pamiętajmy też o zrobieniu dziurki w każdym pierniczku przed pieczeniem, aby móc je później zawiesić choince. 
Pierniczki na choinkę nie tylko pięknie się prezentują, ale są również rewelacyjne w smaku! 
P.S. Możemy je spokojnie zrobić 2 tygodnie przed świętami, choć jak nie zdążymy, to nie ma co panikować, bo nie należą one do bardzo twardych 😉 




Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 70 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy korzennej Kamis
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
  • ok. 300 g landrynek 
Lukier:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru




Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy miód i lekko podgrzewamy.
W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z cukrem pudrem, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Do składników suchych wlewamy masło z miodem i mieszamy. Na końcu wbijamy całe jajko, mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. 
Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty.
Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy na drobne kawałki - najlepiej umieścić landrynki w woreczku do mrożenia i potłuc wałkiem.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku, mniejszymi foremkami (lub np. zakrętką od butelki), wycinamy okienka w środku i wypełniamy je pokruszonymi landrynkami jednego koloru. Dodatkowo robimy dziurkę blisko brzegu dla sznureczka, np. grubą wykałaczką, by móc powiesić je na choince.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 min., aż landrynki się rozpuszczą.
Pierniczki na choinkę po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia na blaszce, aby witrażyk zastygł.
Ozdabiamy lukrem.

Lukier:
Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.











* Wpis powstał we współpracy z Kamis





Komentarze

  1. Robiłam kiedyś podobne - fajnie to wygląda:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny