Dwukolorowy sernik z piernikami

Kolejny sernik? Tak, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu - kochamy serniki ❤ Ale ten sernik jest wyjątkowy, w wersji świątecznej... waniliowo-czekoladowy z dodatkiem pierników i na piernikowym spodzie. Rewelacja! Warstwy serowe są tak bardzo kremowe, że dosłownie rozpływają się w ustach...




Składniki:

Spód:
  • 200 g pierników lukrowanych
  • 70 g masła
  • 1 białko
  • szczypta soli
Waniliowa masa serowa:
  • 500 g zmielonego białego sera (może być z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
Czekoladowa masa serowa:
  • 500 g zmielonego białego sera
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 250 g serka homogenizowanego czekoladowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 200 g pierników nadziewanych w polewie
  • ok. 30 g gorzkiej czekolady
  • lukier (1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru)



Wykonanie:

Spód:
Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Pierniki drobno kruszymy, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Na końcu dodajemy białko ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno blachy wysmarowanej (średnica około 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając.

Waniliowa masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony biały ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy,cukier z wanilią i dokładnie wszystko mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Masę serową wykładamy na przygotowany spód, wyrównujemy i na wierzchu układamy, jeden przy drugim, pierniki nadziewane w czekoladzie, lekko dociskając.


Czekoladowa masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.


Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.

Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem.
Przechowujemy w lodówce.










Komentarze

  1. Fantastyczne ciasto, na jednym kawałku trudno byłoby się zatrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co ja bym miała za święta bez Twoich przepsiów! :)

    Smakowity bardzo wyszedł, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny