piątek, listopada 16, 2018

KUCHENNA APTEKA #21 - DAKTYLE

Daktyle to owoce palmy daktylowej, zwanej w krajach arabskich "drzewem życia". Uprawiane są w Egipcie, Iranie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Afryki czy południowo-zachodniej Azji, a także w Australii i obu Amerykach. Najpopularniejsza odmiana daktyli to Deglet Noor.
Daktyle, mimo dużej zawartości cukrów prostych, zawierają sporo substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Są naturalnym źródłem cukrów i mogą pełnić funkcję zdrowszego zamiennika cukru białego, gdyż nie dostarczają tylko pustych kalorii. Zarówno świeże, jak i suszone daktyle są bogate w witaminy oraz minerały i mogą być źródłem energii, choć należy mieć na uwadze, że suszone daktyle mają więcej kalorii. Ich właściwości odżywcze doceniają szczególnie sportowcy, gdyż oprócz tego, że dostarczają energii to również uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach.
Daktyle to świetna alternatywa dla słodyczy! 
Pomimo dużej kaloryczności nie powinniśmy z nich rezygnować (nawet dotyczy to osób odchudzających się), gdyż dzięki swoim zdrowotnym właściwością poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu. Jeśli zachowamy umiar w ich jedzeniu, to nie odbije się to negatywnie na naszej sylwetce, a nasz organizm skorzysta z dobroczynnych właściwości tych owoców...




Daktyle to źródło:
  • przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników
  • witaminy C
  • witaminy A
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6
  • kwasu foliowego (wit. B9)
  • potasu
  • wapnia
  • magnezu
  • cynku
  • fosforu
  • żelaza
  • sodu
  • selenu
  • miedzi
  • chromu
  • błonnika
  • salicylanów, które mają działanie jak aspiryna
  • węglowodanów (ok. 60-70% zawartości)
  • tryptofanu - aminokwas, który pełni wiele funkcji w organizmie, min. bierze udział w syntezie serotoniny i melatoniny 
  • luteiny i zeaksantyny - pozytywnie wpływają na wzrok

Właściwości zdrowotne daktyli:
  • zapobiegają chorobom układu krążenia, jak zawał serca czy udar mózgu
  • obniżają poziom "złego" cholesterolu
  • zapobiegają powstaniu miażdżycy
  • chronią przed nadciśnieniem tętniczym
  • mają działanie przeciwzakrzepowe - chronią przed powstawaniem zakrzepów w naczyniach krwionośnych
  • mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
  • pomagają w walce z bezsennością
  • wykazują działanie przeciwdepresyjne
  • poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego
  • pomagają redukować stres
  • pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego
  • poprawiają perystaltykę jelit - likwidują zaparcia
  • przyczyniają się do poprawy stanu mikroflory jelitowej
  • regulują przemiany metaboliczne
  • wykazują działanie alkalizujące - pomagają przy nadkwasocie żołądka
  • zmniejszają dolegliwości związane z menopauzą
  • chronią przed osteoporozą 
  • wzmacniają kości i zęby
  • poprawiają wzrok, zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej i zmniejszają ryzyko rozwoju zaćmy
  • dostarczają dużą ilość energii dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych (polecane sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia)
  • uzupełniają poziom glikogenu w wątrobie i mięśniach, odbudowując zapasy energetyczne
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, m.in. jelita grubego
  • poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
  • mogą zwiększyć odporność oraz chronić przed infekcjami



Uwaga!
  • ze względu na wysoki indeks glikemiczny daktyle nie są polecane osobom chorującym na cukrzycę
  • daktyle nie polecane są też osobom cierpiącym na nieżyt żołądka i kolki żołądkowe
  • daktyle nasilają wzdęcia
  • daktyle nie są wskazane dla osób, które cierpią na migreny, gdyż obecna w daktylach tyramina może nasilać bóle głowy
  • nieskazane przy drożdżycach/kandydozach układowych

Ciekawostki:
  • 100 g daktyli suszonych to ponad 280 kcal - osoby odchudzające się nie powinny ich unikać, a jedynie zachować umiar
  • daktyle mimo dużej zawartości cukrów prostych nie podnoszą poziomu cukru we krwi i nie powodują rozwoju cukrzycy typu 2
  •  daktyle nie są suszone przemysłowo jak inne bakalie, a powstają naturalnie - pozostawia się je na drzewach, aż same wyschną
  • przy kupnie daktyli suszonych należy zwrócić uwagi, aby nie miały w składzie konserwantów jak: benzoesan sodu lub sorbinian potasu oraz dwutlenku siarki, który jest silnym alergenem
  • w zależności od odmiany zawartość składników odżywczych w daktylach może dość znacząco się różnić
  • polecane są kobietom w ciąży, gdyż dostarczają kwasu foliowego oraz kobietom karmiącym, gdyż zwiększają odporność dziecka (nie polecane dla kobiet z cukrzycą ciążową)


Przepisy z daktylami


4 komentarze:

  1. One tez rewelacyjnie niwelują zaparcia. A z tym to mam problemy potworne wręcz. Dlatego stosuję preparat intesta z maślanem sodu, bo widzę, że dzięki niemu moje jelita normalnie pracują, zero zaparć, a to dla mnie najważniejsze, bo brzuch zawsze jak balon miałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, choć musiało minąć sporo czasu abym się do nich przekonała...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasz największy przysmak to daktyle z masłem orzechowym <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger