wtorek, listopada 27, 2018

KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM

Delikatne mini klopsiki z mięsa indyczego w kremowym sosie czosnkowym. Sos czosnkowy jest bardzo aromatyczny i dość intensywny w smaku, a dodatek śmietanki kremówki sprawia, że łagodnieje i staje się aksamitny oraz kremowy. Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej kompozycji składników, danie ma charakter i nie jest mdłe. Smakuje naprawdę wyjątkowo!
P.S. A do tego jest dość tanie 😉



 Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
Sos:
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Klopsiki:
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. 

Sos:
Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy na małym ogniu przez około 20 min. 
Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz mąkę rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.








Przepis bierze udział w konkursie Ambition

1 komentarz:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger