piątek, października 05, 2018

KUCHENNA APTEKA #17 - FIGI

Figi to egzotyczne owoce, które zawierają cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Zarówno figi świeże, jak i suszone cenione są ze względu na swoje właściwości zdrowotne, choć w figach suszonych jest większa ilość wartościowych składników, niż w świeżych. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, ile dobra skrywają te małe i niepozorne owoce. Stosowane są medycynie niekonwencjonalnej do leczenia wielu schorzeń.
W Polsce bardziej popularne są figi suszone, choć coraz częściej w sklepach można już spotkać figi świeże. Są one na tyle uniwersalnym owocem, że można dodawać je zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Dowiedz się dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety!  




Figi to źródło:
  • wapnia
  • potasu
  • magnezu
  • żelaza
  • fosforu
  • witaminy A
  • witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6
  • kwasu foliowego
  • witaminy K
  • witaminy C
  • błonnika (pektyny)
  • przeciwutleniaczy (polifenoli)


Właściwości zdrowotne fig:
  • obniżają ciśnienie i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego
  • obniżają poziom cholesterolu
  • chronią przed miażdżycą i chorobami serca
  • utrzymują równowagę wodno-elektrolitową w organizmie
  • pobudzają pracę jelit i likwidują zaparcia (suszone figi)
  • chronią przed groźnymi schorzeniami jelita grubego
  • wspomagają pracę wątroby
  • chronią przed anemią
  • wspomagają pracę układu nerwowego
  • pomagają przy stresie i bezsenności
  • poprawiają pamięć i koncentrację
  • mogą zapobiegać osteoporozie (suszone figi)
  • wzmacniają kości i zęby
  • mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
  • odkwaszają organizm
  • wzmacniają odporność organizmu
  • zwalczają kaszel i uśmierzają ból gardła (figi gotowe w mleku)
  • pozytywnie wpływają na wzrok i kondycję skórę
  • chronią skórę przed promieniami UV



Uwaga!
  • figi nie są zalecane osobom chorującym na cukrzycę, gdyż zawierają przede wszystkim cukry (glukozę i fruktozę) i mają wysoki indeks glikemiczny
  • powinny unikać ich też osoby odchudzające się (głównie fig suszonych)


Ciekawostki:
  • biały nalot na figach nie jest oznaką pleśni, a jest to skrystalizowany cukier
  • figi uznawane są za afrodyzjak i są symbolem płodności
  • w 100 g fig suszonych jest więcej witamin i minerałów niż w 100 g fig świeżych, ale niestety jest też więcej cukrów 
  • świeże figi zawierają około 75 kcal w 100 g, natomiast figi suszone - około 250 kcal w 100 g
  • figi suszone zawierają w 100 g produktu tyle wapnia co w szklance mleka
  • figi mogą łagodzić poranne nudności w ciąży


Przepisy z figami






4 komentarze:

  1. Bardzo lubię figi :) Są mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze wiedzieć o tych nowinkach

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że ma aż tyle dobroczynnych właściwości!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy jak pesteczki fig tak fajnie chrupią :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger