Gryczane placuszki marchewkowe

Lubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji bezglutenowej, bez dodatku cukru, przygotowane na maślance. Słodzone są miodem, a mąkę pszenną zastępuje tu mąka gryczana. Poza tym, podobnie jak ciasto marchewkowe, mają korzenny aromat oraz smak. Świetnie smakują z powidłami czekoladowo-śliwkowymi, tzw. czekośliwką. 
Idealne na słodkie śniadanie lub deser...


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 200 g maślanki
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka marchewki (startej na tarce)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:


Marchewki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je, a następnie mieszamy rózgą z maślanką oraz miodem. Dodajemy sól oraz mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i  przyprawą korzenną. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki/rózgi, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą marchewkę i całość mieszamy łyżką.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE














Komentarze

  1. Takich jeszcze nie miałam okazji skosztować, ale chętnie wypróbuję, bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię takie placuszki marchewkowe z mąką pszenną, muszę spróbować z gryczaną, na pewno też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglądają :) Takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądające dania, znając mnie to wszystko sama bym zjadła ;) ogromny ze mnie łakomczuch :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny