piątek, września 07, 2018

DOMOWE SOKI I LODY - 5 PRZEPISÓW (TEST WYCISKARKI WOLNOOBROTOWEJ HUROM H100)

Osoby ceniące zdrowe odżywianie oraz zdrowy styl życia wiedzą jak ważnym elementem diety są soki owocowo-warzywne. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Oprócz tego, że dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, to także oczyszczają go z toksyn, wzmacniają odporność oraz mogą chronić przed nowotworami i chorobami serca.
Jednak, aby taki sok był wartościowym napojem, a nie pustymi kaloriami musi być odpowiednio przyrządzony. I tu na pomoc przychodzi nam wyciskarka wolnoobrotowa marki Hurom model H100.
Więcej informacji poniżej ⬇





Najważniejsze i unikalne cechy wyciskarki Hurom H100:

Wyciskarka ta nie podgrzewa soku i umożliwia tłoczenie na zimno, dzięki temu zachowane zostają cenne substancje i witaminy. Zastosowana w niej technologia wyciskania wzorowana jest na ręcznym wyciskaniu cytrusów, a więc daleka jest od cięcia, krojenia czy rozrywania. Wyciskanie soku opiera się na pracy pod ciśnieniem i wykorzystaniu zestawu dwóch połączonych filtrów.




Wyciskarka Hurom H100 to rewolucyjna i innowacyjna wyciskarka na rynku - posiada najlepsze cechy swoich poprzedniczek tj. wyciskarki One Stop oraz Alpha Plus (najwyższa jakość wykonania, jakość soku oraz wydajność), jednak technologia wyciskania została zupełnie odmieniona. Pozbawiona została wszelkich noży i siekaczy, a metalowe sita zostały zastąpione przez 3 filtry, dzięki temu uzyskany sok jest klarowny i pełen zdrowia! Filtr wewnętrzny wykonany został z Ultemu - rodzaj plastiku charakteryzujący się podwyższoną odpornością termiczną, wysoką wytrzymałością i odpornością chemiczną, natomiast filtr zewnętrzny - ze szkła akrylowego, dzięki temu czyszczenie jest niezwykle łatwe i szybkie, wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, bez szczotek i środków czyszczących. Do tego 7-stopniowe nachylenie w dolnej części komory zapewnia całkowite wydostawanie się soku, aż do ostatniej kropli, bez konieczności przechylania wyciskarki.


 ⬅ Filtr wewnętrzny wykonany z Ultemu
 ⬅ Filtr wewnętrzny do gęstych soków (smoothie)
 ⬅ Filtr wewnętrzny do klarownych soków


Wyciskarka Hurom H100 pracuje bardzo cicho, więc o każdej porze dnia czy nocy można przyrządzić swój ulubiony sok, a do tego ma bardzo prosty montaż - elementy wyciskarki zostały tak zaprojektowane, aby nie dało się ich złożyć inaczej niż prawidłowo.

A to jeszcze nie wszystko... wyciskarka ta oprócz soków z owoców i warzyw, dzięki dodatkowej przystawce może przygotować lody, sorbety, a nawet mleka z orzechów. Czyż nie ma nic lepszego niż domowe lody, przyrządzone z naturalnych składników?
Jedno urządzenia, a tyle możliwości!


⬅ Przystawka do lodów


Oprócz tych wszystkich innowacyjnych cech i funkcji, urządzenie to jest eleganckie oraz pięknie się prezentuje i z pewnością będzie ozdobą kuchni.





Kilka słów o marce Hurom...

Firma Hurom powstała w 1974 roku, rozwijając technologię i prowadząc badania, które miały na celu poprawę stanu zdrowia ludzkości. Efektem tej pracy była pierwsza na świecie pionowa wyciskarka do soków, dzięki której można było wyciskać warzywa i owoce bez konieczności ich dociskania. Duża powierzchnia sitek gwarantowała bezproblemowe wyciskanie miękkich produktów. Wyciskarki do soków Hurom okazały się światowym sukcesem. Wolnoobrotowa wyciskarka do soków oferowała świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, ale w odróżnieniu od tradycyjnej sokowirówki, nie niszczyła enzymów i wartości odżywczych zawartych w owocach i warzywach.
Hurom projektuje i produkuje od 1974 roku, i jest podrabiany niemal od początku.






Oto efekty testów  - wszystkie przepisy pochodzą z książki dołączonej do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100:



1) Sok burak-jabłko 
Substancje zawarte w burakach oczyszczają krew oraz wspomagają trawienie, a błonnik pokarmowy z jabłek wzmacnia i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto buraki zapobiegają anemii i działają ochronnie na wątrobę.


Składniki:
(1 porcja)
  • 2 jabłka
  • 1 średniej wielkości burak
  • 1/2 cytyny
Wykonanie:

Myjemy wszystkie składniki. Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i kroimy je na mniejsze kawałki. Buraki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm. Cytrynę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki.
Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanych jabłek, następnie dodajemy kawałki buraka oraz cytyny, kończąc na jabłku.
Wyciskając ostatnie kawałki jabłka ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Sok przelewamy do szklanki.





2) Sok grejpfrut-pomarańcza 
Grejpfrut obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także ma działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, rozbija i rozkłada cząsteczki tłuszczu.


Składniki:
(1 porcja)
  • 1 mały grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 średniej wielkości marchewka
Wykonanie:

Obieramy owoce cytrusowe oraz marchewkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok umieszczając składniki naprzemiennie, zaczynając od grejpfruta, a kończąc na marchewce.
Na koniec procesu wyciskania ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Sok przelewamy do szklanki.





3) Sok cytrynowy detoks + zastrzyk energii
Substancje odżywcze zawarte w jarmużu wzmacniają układ odpornościowy oraz wspomagają zdrowe oczy. Winogrona uwalniają od zmęczenia, a kiwi pomaga w utrzymaniu naturalnie pięknej skóry.
Cytrynowa witamina C uwalnia od zmęczenia, oczyszcza organizm z toksyn oraz wzmacnia odporność.



Składniki:
(1 porcja)

Sok zielony:
  • 1 kiwi
  • 140 g białego winogrona
  • 40 g jarmużu
Sok żółty:
  • 2 małe gruszki
  • 1 mały banan
  • 1 cytyna
Wykonanie:

Sok zielony:
Myjemy jarmuż i winogrona, a kiwi obieramy ze skórki. Kroimy składniki na mniejsze kawałki.
Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok najpierw z kiwi, następnie z jarmużu, a na końcu z winogron. 
Po skończeniu ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Sok przelewamy do szklanki.

Sok żółty:
Wszystkie owoce obieramy ze skórki. Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Banana kroimy w plasterki, a cytrynę na mniejsze kawałki.
Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanej gruszki, następnie dodajemy banana oraz cytrynę, kończąc na gruszce.
Wyciskając ostatnie kawałki gruszki ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Przelewamy sok do szklanki z zielonym sokiem.




4) Lody jogurtowo-brzoskwioniowe
Przed wykonaniem lodów musimy umyć brzoskwinie, pokroić je na 3 cm kawałki i umieścić w zamrażalniku na około 6 godzin.



Składniki:
(2 porcje)
  • 2 brzoskwinie mrożone
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki jogurtu nalutalnego
Wykonanie:

Montujemy sito do lodów i otwieramy zatyczkę soku. Ustawiamy manetkę w pozycji otwartej. Umieszczamy pojemnik na sok pod otworem wylotu soku.
Naprzemiennie umieszczamy mrożone brzoskwinie i jogurt w wyciskarce.
Przekładamy lody do pojemnika, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.




5) Lody bananowo-piernikowe
Przed wykonaniem lodów musimy obrać banany ze skóry, pokroić w plasterki i umieścić w zamrażalniku na około 6 godzin. Pierniczki kroimy na mniejsze kawałki.



Składniki:
(2 porcje)
  • 2 banany mrożone
  • 3 miękkie pierniczki 
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego
Wykonanie:

Montujemy sito do lodów i otwieramy zatyczkę soku. Ustawiamy manetkę w pozycji otwartej. Umieszczamy pojemnik na sok pod otworem wylotu soku.
Naprzemiennie umieszczamy mrożone banany z kawałkami pierniczków i mlekiem w wyciskarce.
Przekładamy do miseczek.




  










12 komentarzy:

  1. Potwierdzam, ta wyciskarka jest rewelacyjna i multifunkcyjna - dla mnie bomba!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna wyciskarka i super przepisy ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam tego typu sprzęt dla tych którzy lubią soki świeże własnej produkcji i wiadomych produktów. Ja używam wyciskarki markowej Philipiaka z której jestem naprawdę zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uważam, że warto zainwestować w wyciskarkę wolnoobrotową :)

      Usuń
  4. Witam czy robiła Pani mleko kokosowe albo masło orzechowe za pomocą tej wyciskarki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe robiłam i wyszło bardzo dobre, natomiast masła orzechowego nie próbowałam jeszcze robić

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger