Fit muffinki jabłkowe z orzechami

Zdrowe muffinki bezglutenowe - bez białej mąki, masła i dodatku cukru. Za to z dodatkiem jabłek, mieszanki orzechów oraz wiórek kokosowych. Biała mąka została wymieniona na mąkę z orzechów nerkowca oraz ryżową, masło na olej rzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Muffinki są wilgotne w środku za sprawą jabłek, a do tego chrupiące dzięki orzechom. Takimi muffinkami możemy rozkoszować się z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia, kiedy tylko najdzie nas ochota na "coś słodkiego 😉 Ich zaletą jest jeszcze to, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne jako przekąska na wynos - do pracy, szkoły czy na wycieczkę.



Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki z ryżu brązowego Radix-Bis
  • 1/2 szklanki mąki z orzechów nerkowca Radix-Bis
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów ( u mnie: orzechy laskowe, włoskie, nerkowca oraz migdały)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Orzechy grubo siekamy.
W misce mieszamy ze sobą mąkę z orzechów nerkowca z mąką ryżową, wiórkami kokosowymi, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy, aż powstanie piana, a następnie porcjami dodajemy ksylitol/erytrol, cały czas miksując. Wlewamy cienką strużką olej, cały czas miksując. Następnie dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka. Na końcu dodajemy posiekane orzechy oraz starte jabłka i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni. Studzimy.









* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny