CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM

Obiad w kilka minut... spaghetti z cukinii podane z sosem serowym, przyrządzonym z trzech rodzajów sera: pleśniowego, topionego i żółtego twardego. Mimo lekkiego makaronu z cukinii, danie nie należy do dietetycznych, ze względu na kaloryczny sos serowy. Jednak od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na takie pyszności. Kremowy sos serowy o intensywnym i wyrazistym smaku idealnie pasuje do delikatnej cukinii. Danie mimo swojej prostoty smakuje fantastycznie, a do tego jest ekspresowe w wykonaniu.
P.S. Aby wykonać spaghetti z cukinii musimy posiadać spiralizer czyli spiralną tarkę do warzyw - ja posiadam ręczną tarkę a'la temperówka, którą kupiłam w internecie za kilkanaście złotych, więc nie jest to duży wydatek, a można stworzyć ciekawe dania 😉



Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 100 g sera pleśniowego, np. Lazur
  • 50 g sera topionego
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 30% 
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Sos:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy wszystkie sery, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Aby sos miał gładką konsystencję możemy go na końcu zblendować.

Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i nie obierając ze skóry, przepuszczamy przez spiralizer (tarka spiralna), tworząc w ten sposób długie spaghetti. Jeżeli są bardzo długie to ucinamy je w kilku miejscach, w zależności od upodobania. Gotowy makaron z cukinii blanszujemy - wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 min., a następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Wykładamy na talerze i podajemy z przygotowanym sosem serowym.




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny