TORT RAFAELLO

Tort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort, którego je się z przyjemnością. Nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Jest on trochę pracochłonny, ale takich ciast nie piecze się na co dzień - przeznaczone są one na specjalne okazje. Przygotowałam go już jakiś czas temu, specjalnie na urodziny mojej najmłodszej siostry. Z talerzyków zniknął błyskawicznie. Smakował całej rodzinie, nawet osobom, które nie przepadają za słodkim... I to jest dla mnie najlepszy dowód, że jest PYSZNY !!!


Składniki:

Biszkopt:
( z podanych składników pieczemy 2 biszkopty)

  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek octu
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
Masa kokosowa:
  • puszka mleka kokosowego
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych
Poncz:
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki wody z mleka kokosowego
Dodatkowo:
  • dżem np. pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, mango lub inny koloru pomarańczowego ( ja dałam o smaku marakuja-mango)
  • 100 g białej czekolady
  • czekoladowe ażurki lub coś innego do dekoracji
  • wiórki kokosowe


Wykonanie:

Biszkopt:
Pierwszy biszkopt wykonujemy z połowy podanych składników.
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę przenosimy do tortownicy (średnica 24-25 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
Tak samo wykonujemy drugi biszkopt z pozostałych składników.


Masa kokosowa:
Mleko kokosowe i śmietanka muszą być słodzone przed ubijaniem, inaczej się nie ubiją. Mleko kokosowe i śmietankę ubijamy osobno.
Mleko kokosowe - tylko stałą część mleka- ubijamy mikserem aż otrzymamy sztywną masę. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem również do momentu aż otrzymamy sztywną masę. Łączymy obie masy, mieszając łyżką. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę mamy gotową.


Poncz:
Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki wody pozostałej z mleka kokosowego. Mieszamy. Można dodać szczyptę cukru.


Tort:
Każdy z biszkoptów przecinamy na pół.
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat biszkoptu wykładamy dżem i przykrywamy trzecim. Trzeci blat nasączamy ponczem, wykładamy ok. 1/3 masy kokosowej i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i po bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż lekko wystygnie ( ale żeby nie zastygła) i polewamy nią tort. Na końcu obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy według upodobania. Tort wkładamy do lodówki.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Moja mama ma jutro 50-te urodziny i tak właśnie szukałam jakiegoś świetnego przepisu na tort. Rewelacja! Wygląda bardzo pysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Przepis porywam do swojego notesu i jeszcze dziś wieczorem wykorzystam. Oby więcej takich pysznych wpisów, będę odwiedzać tego bloga. Pozdrawiam serdecznie! Miłego blogowania :)
    ___________
    TIP TOP Cafe

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie warto się trochę napracować, dla takiego słodkiego efektu!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Czasami warto postać dłużej w kuchni ;)

      Usuń
  3. Akurat dzisiaj mam cały dzień ochotę na słodkości, więc taki torcik z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam do mnie zawsze coś słodkiego się znajdzie ;)

      Usuń
  4. To jest najlepszy tort z możliwych! Żaden, dosłownie żaden nie jest w stanie dorównać rafaello :D Dziwi mnie że kokos jest tak rzadko wykorzystywany w przygotowywaniu tortów, wszyscy chcą czekoladowe, cytrynowe czy jeszcze inne. To jest smutne, bo jedynym sposobem na posiadanie takiego jak opisałaś jest niestety domowe pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale taki domowy tort jest najlepszy! Żaden kupny mu nie dorówna i wiadomo chociaż co w nim jest ;)

      Usuń
  5. pysznie wygląda, lubi kokosowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności porywam kawałek do kawy

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochamy kokosowe smaki :D Idealny tort dla naszej mamy, bo też kocha Rafaello :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny