Kurczak w sosie z białych szparagów

Delikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem.
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, glutation oraz asparagina. Korzystnie wpływają na układ krążenia, nerki, kondycję oczu oraz skóry, włosów i paznokci, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. A ponadto są uznawane za afrodyzjak 😉



Składniki:
  • 3-4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g białych szparagów
  • 1 szklanka bulionu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytyny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni.
Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku drobno siekamy. Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Przenosimy również do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.

W tym czasie przygotowujemy szparagi:
Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osobnym garnku, w wodzie z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny przez 13-15 min. Gdy będą miękkie, odcedzamy je.

Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy mąką - w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami.







Komentarze

  1. Świetny pomysł na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę smakowicie, akurat jest sezon na szparagi , a u mnie w domu każdy je lubi i masz jak w banku że jutro ten przepis będzie sprawdzony. Po zdjęciach już wiem że będzie naprawdę dobry :D Czy np jakiś dodatek do tego kurczaka będzie dobry, typu nie wiem, ryż lub ziemniaki ? Czy najlepiej takie same serwować ?

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, nigdy nie robiłam takiego sosiku, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szparagi - białe i zielone :) Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny