DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Jak ja uwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉
Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam pierwsze dojrzałe porzeczki oraz borówki i wzięło mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami.
Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę...


Składniki:

Ciasto:

  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • ok. 250 g owoców ( u mnie: borówki i czerwone porzeczki)
  • 1 białko
  • kasza manna


Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.

Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na kolejne 30 min.


W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki zimnego masła i wyrabiamy ciasto aż powstaną grudki.
Gdy bułeczki urosną, w każdej z nich robimy wgłębienie (dość głębokie), np. dnem szklanki. Następnie do każdego wgłębienia sypiemy odrobinę kaszy manny i układamy umyte i osuszone owoce. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.






Komentarze

  1. Zjadłabym z przyjemnością :) Wyglądają rewelacyjnie i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotki, z taką ilością kruszonki zjadła bym wszystkie na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne i tyle kruszonki mniammm

    OdpowiedzUsuń
  4. moje ulubione, pełne kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chodzi mi coś podobnego po głowie...zrobię na weekend!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny