Truskawkowiec z rabarbarem

Rozpoczął się sezon na rabarbar dlatego trzeba to wykorzystać. Taka okazja zdarza się tylko raz w roku! Ale oprócz rabarbaru zaczęły się pojawiać nasze pierwsze krajowe truskawki. Nie mogłam się powstrzymać - kupiłam rabarbar i truskawki. I tak zrodził się pomysł w mojej głowie na ciasto z truskawkami i rabarbarem. Lekki biszkoptowy truskawkowiec przełożony musem truskawkowo-rabarbarowym i bitą śmietaną....Poezja! Przepis prosty i pyszny 😋


Składniki:


Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 op. kisielu truskawkowego bez cukru
  • szczypta soli
  • 1-2 łodygi rabarbaru
Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Mus owocowy:
  • 300 g truskawek
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 op. galaretki truskawkowej
Dekoracja:
  • ok. 200 g truskawek
  • maczek truskawkowy

Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kisiel i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i kisielem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy (średnica 24 cm). Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, które układamy na wierzchu masy, delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min, aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu przecinamy go na 2 części.

Mus owocowy:
Truskawki i rabarbar myjemy, osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek, a od rabarbaru odcinamy końce i ewentualne liście. Owoce kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy na wolnym ogniu do momentu aż zmiękną. Następnie do gorącej masy dodajemy galaretkę truskawkową i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zaczyna lekko tężeć, wykładamy ją na dolną część zimnego biszkoptu i wstawiamy do lodówki na około 30 min.

Bita śmietana:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i miksujemy aż masa zesztywnieje. Połowę bitej śmietany wykładamy na stężały mus owocowy. Następnie przykrywamy drugą częścią biszkoptu na który wykładamy pozostałą ilość bitej śmietany. Ozdabiamy plasterkami truskawek i posypujemy maczkiem truskawkowym. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto przechowujemy w lodówce.



P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny