Kompot truskawkowy z rabarbarem i miętą

Kompot to wspomnienie dzieciństwa. Dawniej był to napój, który piło się na co dzień, gdyż w sklepach nie było takiego wyboru jak dzisiaj. Był on gotowany w każdym domu. Obecnie już bardzo rzadko jest przygotowywany w domach, a to wielka szkoda... bo kompot jest nie tylko bardzo smaczny, ale także dużo zdrowszy od kupowanych napojów czy soków. Nie zawiera konserwantów, barwników czy sztucznych substancji słodzących, a zamiast cukru można go posłodzić miodem 🍯
Jest to idealny napój dla dzieci.
Dziś zapraszam na domowy kompot truskawkowy z dodatkiem rabarbaru oraz mięty. Słodzony jest miodem, ale nie jest on za słodki, więc jeśli lubicie słodkie napoje to musicie zwiększyć ilość miodu 😉 Mocno owocowy z orzeźwiającą nutą mięty - idealnie gasi pragnienie w upalne dni!

Kompot truskawkowy


Składniki:
  • ok. 1 kg truskawek
  • 5 łodyg rabarbaru
  • pęczek świeżej mięty
  • 2 litry wody
  • 3-4 łyżki miodu



Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gałązki mięty myjemy i osuszamy.
Do gotujące się wody wrzucamy truskawki, rabarbar oraz miętę (całe gałązki). Doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3-5 min. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia, do temp. około 40 stopni. Następnie dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. 
Kompot przecedzamy przez sitko i chłodzimy.

Kompot truskawkowy z rabarbarem

Domowy kompot z truskawkami i rabarbarem

Kompot z truskawkami i miętą

Kompot truskawkowy z rabarbarem i miętą

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny