piątek, marca 02, 2018

TORCIK ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI

Najprostszy torcik jaki znam, a przy tym jest bardzo smaczny i ładnie się prezentuje. Czekoladowy biszkopt przełożonym masą śmietanową z wiśniami. Idealnie sprawdzi się na każdej uroczystości, a goście będą zachwyceni. Nie jest za słodki, więc przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi tortami. Polecam!



Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • niepełna szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
Masa:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • słoik wiśni drylowanych Dagoma
  • 1 kostka czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.

Masa:
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i studzimy. Dodajemy 3-4 łyżki śmietany 30% i mieszamy.
W misce ubijamy mikserem pozostałą ilość śmietany razem z cukrem pudrem, dodając powoli żelatynę wymieszaną ze śmietaną. Miksujemy do momentu, aż masa będzie sztywna.

Tort:
Wiśnie odsączamy z zalewy.
Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i układamy wiśnie jedna przy drugiej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Dekorujemy wiśniami i startą czekoladą. Wkładamy do lodówki.








P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!




25 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie, od dłuższego czasu chodzi za mną takie pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie pysznie. Zrezygnowałbym z wiśni, gdyż ich nie lubię, ale calość jest doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A np. pomarańczki w plastrach? Też pasują do czekolady...

      Usuń
    2. Mnie pomarańcze do bitej śmietany niezbyt pasują, ale to kwestia gustu

      Usuń
  3. jaka jest średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 24 cm - znowu zapomniałam napisać 😉

      Usuń
  4. Z wisienkami musi być dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały tort, gratuluję talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w weekend na słodko był sernik oreo ale już nie ma po nim śladu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie się prezentuje :) I super, że taki prosty w przygotowaniu. Ja w weekend robiłam bezę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się super, lubię takie połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger