Mazurek kawowy

Mazurek na kruchym cieście z masą kawową z serka mascarpone oraz mleka zagęszczonego. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkimi ciastami. Obecność kawy rozpuszczalnej w masie sprawia, że ciasto jest raczej wytrawne niż słodkie. Dla kawoszy mazurek ten to prawdziwy rarytas. A że u mnie w domu większość to miłośnicy kawy, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym, zanim się obejrzałam. Nawet nie zdążyłam zrobić mu porządnych zdjęć. W sobotę robię powtórkę, mam nadzieję, że uda mi się cyknąć parę fotek 😉 

P.S. Więcej przepisów na oryginalne, proste i szybkie mazurki wielkanocne w moim Ebooku → "Mazurki Wielkanocne"



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 4-6 g kawy rozpuszczalnej (2-3 saszetki)
Dekoracja:
  • płatki migdałowe 
  • polewa czekoladowa





Wykonanie:

Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wymiarach 24 x 36 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min. Studzimy.

Masa:
Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy kawę rozpuszczalną. Kawa powinna być bardzo miała. Jeżeli mamy granulki kawy to najlepiej rozetrzeć je w moździerzu. Ilość kawy zależy od tego jak intensywny smak lubimy. Ja dałam 3 saszetki i otrzymałam mocno kawową masę, bardziej wytrawną.

Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta kruchego i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Dopiero po tym czasie możemy ozdobić mazurka polewą czekoladową i migdałami.



P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!



Wiecej przepisów na pyszne mazurki ⬇


Komentarze

  1. Moje smaki. Przepis na kolejne święta wielkanocne, bo teraz już za późno. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można także upiec w formie tarty o każdej porze roku ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny