Domowy zakwas na żurek

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami... A nie ma świąt bez prawdziwego, domowego żurku z jajkami, białą kiełbasą i boczkiem. Wielki Poniedziałek to idealny moment, aby nastawić zakwas na żurek. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego domowego zakwasu nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Każdy może go wykonać! Wystarczy tylko zakupić mąkę żytnią razową i użyć przegotowanej wody. Należy także pamiętać o sterylizacji słoika przed wykonaniem oraz stosowaniu czystych łyżek, aby zakwas nie spleśniał.
No to działamy!



Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie 
Wykonanie:

Słoik litrowy parzymy wrzątkiem, a następnie wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 100 stopni. Trzymamy w piekarniku przez około 20 min. Studzimy.
Wodę zagotowujemy i studzimy do temp. 30-35 stopni.
Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół.
Do wystudzonego słoika wsypujemy mąkę żytnią, wlewamy wodą i mieszamy. Wrzucamy czosnek, liście laurowe i ziela angielskie. Przykrywamy gazą i zawiązujemy sznurkiem lub gumką. Pozostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, codziennie mieszając. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Powinien mieć kwaskowaty smak, bez posmaku pleśni. Zakwas przelewamy do butelki, zakręcamy i  przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny