SERCE KINDER COUNTRY

Kolejna moja propozycja na Walentynki... ciasto Kinder Country w kształcie serca. Jest ono dużo mniej pracochłonne niż poprzedni Tort Walentynkowy 💗
Przedstawiam moją wersję pieczonego ciasta Kinder Country... kakaowe ciasto z lekką śmietanową masą i prażoną pszenicą w miodzie...mniam 😋 Jak dla mnie ta wersja jest lżejsza i mniej słodka od tej popularnej w internecie, a równie pyszna!



Składniki:
(forma w kształcie serca)

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 op. serka homogenizowanego naturalnego (po 140 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka pszenicy prażonej w miodzie
Dekoracja:
  • 1 szklanka pszenicy prażonej w miodzie

Wykonanie:

W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, a na końcu stopniowo dodajemy zmieszane składniki suche, ciągle ucierając. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy przez 30-40 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Serki homogenizowane miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z ubitą śmietanką. Do gotowej masy dodajemy pszenicę prażoną i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekrawamy na 2 krążki równej grubości. Na pierwszym krążku wykładamy większą część masy i przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch i boki ciasta pokrywamy pozostałą częścią masy. Przyozdabiamy pszenicą prażoną w miodzie. Ciasto przechowujemy w lodówce.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wygląda bardzo apetycznie! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to ciasto, jest naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja wersja, trochę inna niż oryginał, ale też pyszna :)

      Usuń
  4. Bardzo kusi to ciacho, muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny