środa, lutego 07, 2018

MINI PĄCZUSIE BANANOWE ( z mascarpone)

Ekspresowe mini pączki bananowe z serkiem mascarpone to alternatywa dla tradycyjnych pączków. Robi się je błyskawicznie - nie posiadają w składzie drożdży, więc ciasto nie musi rosnąć i nie trzeba go wyrabiać. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe! Idealna propozycja na Tłusty Czwartek dla osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na tradycyjne pączki. A zawsze to domowe i wiemy co jemy 😉


Składniki:
  • 3 banany
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dropsy czekoladowe
  • cukier puder z cynamonem do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie puree. Mieszamy (najlepiej mikserem) z jajkiem, wódką i serkiem mascarpone. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. Ciasto nabieramy łyżką i wrzucamy na rozgrzany olej, pomagając sobie drugą łyżeczką. Nie przejmujcie się kształtem 😉 Smażymy z obu stron za złocisty kolor. Następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.

Rada: Dropsy czekoladowe możemy pominąć.

  

P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo! (stąd zdjęcia kiepskiej jakości - przy najbliższej okazji postaram się je wymienić )

8 komentarzy:

  1. Kupnych pączków nie lubimy ale domowe, świeże to co innego <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, apetyczne , właśnie zajadam pączki z serków homogenizowanych

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i pączusie i baanany a tu wszystko mam w jednym !

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Można, tylko alkoholu w ogóle nie czuć, a dzięki niemu pączki nie są tłuste i nie chłoną tak tłuszczu, jak bez niego

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger