CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Ciasteczka czekoladowe w kształcie serca idealne na dzisiejsze Walentynki 💗💗💗
Są bardzo proste w przygotowaniu- wszystkie składniki razem ucieramy mikserem, uzyskane ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Można je wykonać w kilku wersjach: pojedyncze z polewą lub podwójne przekładane ulubioną masą. Ja zrobiłam w trzech wersjach - pojedyncze z polewą posypane maczkiem truskawkowym, podwójne małe serduszka przekładane kajmakiem, podwójne ciasteczka z dziurką w kształcie serduszka również przekładane kajmakiem. Są pyszne- mocno czekoladowe! Zniknęły w mgnieniu oka 😉



Składniki:
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku
  • maczek truskawkowy Delecta
Polewa:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:


W misce łączymy przesianą przez sitko mąkę pszenną, sodę, sól i kakao. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo jajka, a na końcu rozpuszczoną czekoladę. Cały czas ucieramy mikserem. Następnie, nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy składniki suche. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy serduszka za pomocą foremek do wykrawania różnej wielkości:
1) wycinamy serduszka wielkości ok. 7 cm - ok. 8-10 szt.
2) wycinamy serduszka wielkości ok. 7 cm - ok. 20 szt., a w ok. 10 szt. w dużych serduszkach wycinamy małe serduszka wielkości ok. 3 cm, które również wykorzystujemy. Możemy serduszka duże całe i te z dziurką piec osobno lub przed pieczeniem możemy je skleić.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 min. w temp. 170 stopni. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: w garnku podgrzewamy wodę, rozpuszczamy w niej cukier puder i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Polewą pokrywamy 8-10 szt. pojedynczych ciasteczek i posypujemy je truskawkowym maczkiem.
Masę kajmakową mieszamy. Wykładamy ją na ok. 10 szt. dużych serduszek i przykrywamy serduszkiem z dziurką w środku. Kajmak wykładamy również na małe serduszko i przykrywamy drugim małym serduszkiem. Gdy piekliśmy duże serduszka sklejone z serduszkami z dziurką kajmakiem wypełniamy ową dziurkę.


  


P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny