CHAŁWA LNIANA Z FIGAMI HISZPAŃSKIMI

Domowa chałwa lniana o smaku czekoladowym z suszonymi figami hiszpańskimi to świetny pomysł na zdrowy deser. W smaku zdecydowanie różni się od tradycyjnej chałwy sezamowej i ma również inną konsystencję, a przede wszystkim nie jest taka tłusta i słodka. Nie da się jej też za dużo zjeść, bo len pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Jest to idealna propozycja dla osób na diecie lub dbających o swoją linię. A najważniejsze jest to, że nie są to puste kalorie, gdyż len posiada właściwości zdrowotne.
Mąka lniana bogata jest w aminokwasy egzogenne, takie jak: leucyna, lizyna, fenyloalanina, tryptofan, a także zawiera m.in.: wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, chrom, lecytynę oraz witaminę E i B - składniki te korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto, posiada dużo białka i błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i glukozy do krwi, nadaje również uczucie sytości. Zawarte w nasionach lnu śluzy roślinne wykazują korzystny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego - idealne na podrażniony żołądek. 
Mąkę lnianą można stosować do gotowania, smażenia, pieczenia, a także jako gotowy dodatek do jogurtów, deserów oraz ciast nie wymagających pieczenia.



Składniki:

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy olej kokosowy z miodem i wodą. Gdy składniki połączą się, dodajemy gorzką czekoladę i rozpuszczamy ją.
Do miski wsypujemy mąkę lnianą i wlewamy zawartość rondelka. Dokładnie wszystko mieszamy. Otrzymaną masę przenosimy do foremek ( u mnie foremki na batoniki), ugniatamy i wyrównujemy. 
Figi kroimy na pół i  umieszczamy na wierzchu masy, lekko dociskając. Foremki wkładamy do lodówki na min. 2 godz.












* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis


Komentarze

  1. ooo takiego przepisu nie znałam; bardzo fajny

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu bym nie pomyślała, że moge taka chałwę w domu zrobić! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Cudowna chałwa <3 Zjadłabym z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak mąka lniana :P Ale fajnie się dowiedzieć i z chęcią bym spróbowała tej chałwy, którą wyczarowałaś :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam zrobić bo jest bardzo prosta w wykonaniu :)

      Usuń
  5. Chałwę to ja kocham tę tradycyjną <3 ta wygląda smacznie, ale jestem wierna mojemu ukochanemu przysmakowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te dwie chałwy nawet nie ma co porównywać bo to jest całkiem co innego :)

      Usuń
  6. Kocham chałwę,ta wygląda mega <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają fantastycznie i marzy nam się taka foremka do batonów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Foremki to mój nowy nabytek i jestem z nich zadowolona :D

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam chałwy lnianej, a to naprawdę świetny pomysł na zdrową przekąskę

    OdpowiedzUsuń
  9. My podczas swoich testów przygotowaliśmy kilka chałw bo takie mieliśmy zadanie. Kilka najnowszych blenderów nie dawała sobie rady z mieleniem. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich pyszności dawno nie jadłam. Świetne przepisy, super opisane. Warto do Ciebie zaglądać :) Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, na pewno spróbuje - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny