wtorek, 31 stycznia 2017

MALINOWE DROŻDŻÓWKI

Przepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej fit 😉

poniedziałek, 30 stycznia 2017

FUTOMAKI PO POLSKU

Futomaki to rodzaj sushi 🍣. Futomaki - nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego: gruby, tłusty; są to grube rolki z minimum 4 składnikami. Moje sushi jest to wersja trochę spolszczona bo zamiast ryżu użyłam naszej polskiej i zdrowej kaszy jaglanej. Część z Was uzna pewnie, że to profanacja sushi, ale ja uwielbiam eksperymentować i uważam, że w kuchni nie ma ograniczeń - jest tylko dobra zabawa 😉 No i czasem nieudane eksperymenty 😁 A ten zdecydowanie należy do udanych! Sushi wyszło równie pyszne jak to w oryginale i polecam spróbować. Poniżej przedstawiam mój zestaw, ale dodatki możecie dobrać takie, na jakie macie tylko ochotę. I nie bójcie się eksperymentować!
P.S. Chciałam uprzedzić, że jestem amatorką w robieniu sushi 😉

niedziela, 29 stycznia 2017

MUFFINKI JAGLANE

Zdrowa przekąska z kaszy jaglanej. Kasza jaglana to najzdrowsza z kasz, a do tego jest smaczna i tania. Można z niej wyczarować smakołyki wytrawne lub na słodko. Jej regularne spożywanie ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma właściwości antywirusowe oraz zasadotwórcze - odkwasza nasz organizm. 
Kto jeszcze nie jest przekonany do kaszy jaglanej zapraszam do spróbowania muffinek jaglanych z warzywami i kiełbaską, a na pewno zmieni o niej zdanie 😉 


sobota, 28 stycznia 2017

KURCZAK W SUSZONYCH POMIDORACH

Prosty obiad tego gatunku, co robią się same i nie trzeba go pilnować. Kurczaka jedynie przyprawiamy i wkładamy do piekarnika, on się piecze, a my mamy wtedy czas dla siebie 😉 
Znowu przepis na podudzia bo to moja druga ulubiona część kurczaka ( pierwsza to filet ). Piekę go w różnych wariantach- tym razem padło na suszone pomidory. Zapraszam do przepisu...


czwartek, 26 stycznia 2017

PLACUSZKI CYNAMONOWE Z BANANAMI

Puszyste placuszki na maślance z cynamonem i bananami to idealna propozycja na śniadanie czy podwieczorek. Robi się je błyskawicznie - wystarczy wymieszać składniki i gotowe! Placki są pulchne w środku i bardzo syte. Z podanej niżej porcji wychodzi placków na 2 dni 😉


środa, 25 stycznia 2017

ZIEMNIACZANKA Z BOCZKIEM

Typowo męska zupa, składająca się głównie z 2 składników - ziemniaków 🥔 i boczku🥓 . Prosta zupa krem z ziemniaków, której przygotowanie zajmuje kilka chwil, a na pewno przypadnie do gustu każdemu facetowi 😉I nie jedna kobietka nie oprze się jej... Najprostsza zupa świata! A do tego sycąca i pyszna. Koniecznie wypróbujcie!

wtorek, 24 stycznia 2017

SMAŻONE ŚLEDZIE

Lubimy dania, których przygotowanie nie zabiera nam dużo czasu oraz są nieskomplikowane, a jednocześnie są bardzo smaczne. Oto jedno z takich dań... smażone śledzie. Danie uniwersalne - pasuje zarówno na obiad, kolację jak i przekąskę. Możemy podać je z chlebem lub innymi dodatkami, np. ziemniaki, frytki, sałatka... Przygotowanie to maksymalnie 30 minut! A ilość składników jesteśmy w stanie wyliczyć na palcach jednej ręki😉 Czyli same plusy...danie szybkie, proste i tanie. Zachęcam, więc do jedzenia śledzi bo są bardzo zdrowe! 

poniedziałek, 23 stycznia 2017

SAŁATKA HAWAJSKA

Sałatka znana prawie przez wszystkich i stara jak świat 😉 Ja znam ją od dzieciństwa, odkąd pamiętam gościła u nas w domu na świętach i różnego rodzaju imprezach. Szukając sałatki na wieczór ze znajomymi, przypomniałam sobie własnie o niej. Nie jadłam jej ze "100 lat" bo całkiem o niej zapomniałam, a jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Sprawdzi się na każdej imprezie. I znowu przekonałam się, że proste rozwiązania są najlepsze! Oto małe przypomnienie dla tych, którzy zapomnieli jaka dobra jest ta sałatka 😋 


piątek, 20 stycznia 2017

ZAPIEKANY TORT TORTILLOWY

Ciekawy i prosty pomysł na obiad - oryginalna zapiekanka w formie tortu! Tort z tortilli przełożony sosem pomidorowym z mięsem mielonym, soczewicą i kukurydzą, zapieczony z serem w piekarniku. Autorem pomysłu jest mój mąż, a wykonawcą oczywiście ja 😉 Nie tylko super smakuje, ale też ładnie prezentuje się na talerzu. Szczerze polecam!


czwartek, 19 stycznia 2017

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ

Od Mikołaja dostałam książki Kuchni Lidla - na słono według Karola Okrasy i na słodko według Pawła Małeckiego. Książki te są naprawdę super! Pomału wypróbowuje przepisy w nich zawarte, więc co jakiś czas będą tu wrzucała przepis, który wywarł na mnie wrażenie smakowe 😉
Na pierwszy ogień idzie zupa według Karola Okrasy z zielonego groszku z miętą i prażoną gruszką. Tę zupę trzeba koniecznie wypróbować bo brak mi słów, żeby ją opisać. Jest doskonała! Od siebie dodałam grzanki bo ewidentnie mi ich brakowało.
Od razu chce uprzedzić, ze nie jest to przepis 100% skopiowany z książki - opisany jest moimi słowami 😉


środa, 18 stycznia 2017

SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można podawać go na ciepło lub zimno, sam lub jako dodatek do zup czy sałatek. Smakuje wyśmienicie 😋 Idealny zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie 😉


wtorek, 17 stycznia 2017

DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM

Obiad pierwsza klasa! Tak niewiele trzeba, aby zwykły obiad zamienić na coś wyjątkowego. Pyszne chrupiące ciasto piwne, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba🐟. Palce lizać! Musicie koniecznie wypróbować bo ja nadal jestem pod wrażeniem tego dania.
P.S. Oczywiście podałam go z pieczonymi ziemniaczkami  😉


poniedziałek, 16 stycznia 2017

DOMOWE HOT DOGI

Hod dogi 🌭...kojarzą mi się z podróżą, bo można je znaleźć prawie na każdej stacji benzynowej⛽ Dawniej, gdy gdzieś jechaliśmy to podczas tankowania, hot dogi były stałym punktem programu 😉 Ale od kiedy zaczęłam odżywiać się świadomie hot dogi na stacjach benzynowych już nie kuszą. Czasami jednak ma się ochotę na dobrej jakości fast fooda, wtedy warto zrobić go w domu.


niedziela, 15 stycznia 2017

PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI

Ziemniaki 🥔....muszę przyznać, że nigdy za nimi nie przepadałam. Do tej pory gotowane ziemniaki nie są moim ulubionym dodatkiem do dań, ale ziemniaczki pieczone w piekarniku z ziołami to co innego 😉 Zakochałam się w nich od momentu, kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Mogę je jeść same, z sosem koperkowym oraz jako dodatek do mięsa czy ryb. Są pyszne! Nigdy mi się nie nudzą - ostatnio dodaje je prawie do każdego dania 😊


piątek, 13 stycznia 2017

ZUPA RYBNA Z RYŻEM

Szybka w przygotowaniu zupa rybna z dorsza o oryginalnym smaku podana z ryżem. Nie jest to typowa zupa rybna, jaką znamy z nadmorskich barów i restauracji. Zupa ta przyrządzona jest raczej w stylu orientalnym. Ma bardzo ciekawy smak, a podana z ryżem jaśminowy smakuje znakomicie. Polecam, także tym, którzy za rybą nie przepadają- jej smak Was zaskoczy!


czwartek, 12 stycznia 2017

ROLADA PIECZARKOWA

Drożdżowa rolada z farszem pieczarkowym przygotowana na ekologicznej mące Szymanowskiej to pyszna przekąska na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakuje również jako dodatek do czerwonego barszczu lub zupy krem. Sprawdzi się też jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. U mnie w domu jest uwielbiana.

środa, 11 stycznia 2017

KURCZAK W SOSIE ŻURAWINOWYM Z MAKARONEM

Kawałki piersi z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-żurawinowym, a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Smakuje wyśmienicie!
Jest to mój autorki przepis :)


wtorek, 10 stycznia 2017

NAPÓJ WINOGRONOWY Z ALOESEM

Aloes to prawdziwa bomba witaminowa - zawiera ponad 200 substancji aktywnych takich jak : aminokwasy, enzymy, witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Wspomaga prawidłowe trawienie, wspiera odporność organizmu oraz poprawia wygląd skóry. Bardzo lubię aloes i różne wyroby z niego. Coraz bardziej popularny stał się napój aloesowy, ale tak naprawdę aloesu jest w nim niewiele - głównie składa się on z wody mineralnej, cukru oraz sztucznych barwników, oraz aromatów, m.in. aromatu winogronowego.
Postanowiłam zrobić własny napój aloesowy. W tym celu zaopatrzyłam się w sok z czystego aloesu bez dodatków i rozcieńczyłam go sokiem z winogron. Wyszedł napój, który nie tylko dobrze smakuje, ale też fajnie się prezentuje. Możne on również posłużyć jako baza do drinków alkoholowych i bezalkoholowych 🍸
  

poniedziałek, 9 stycznia 2017

OBIAD Z WORKA

To obiad, który robi się sam! Nie trzeba nad nim stać i go pilnować. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu - tylko 10 minut naszej pracy! Idealny obiad, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni. 
Podudzia z kurczaka pieczone z marchewką i ziemniakami w ziołach z nutą limonki...

sobota, 7 stycznia 2017

ZUPA AZJATYCKA

Zupa idealna na taką mroźną pogodę ❆...rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Podczas przygotowania jej zapach unosi się po całym domu, że trudno wytrzymać do końca gotowania 😉 Przygotowując tę zupę nie korzystałam z żadnych przepisów, robiłam ją na wyczucie, na swój smak...który chodził za mną od dłuższego czasu. Zupa wyszła genialna! Totalna petarda! Lepsza oczywiście jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Mój mąż stwierdził, że jest tak dobra, że trudno rozstać się z tym smakiem😋

piątek, 6 stycznia 2017

TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ

Wytrawne tartaletki kakaowe z nadzieniem z buraczków i fety to przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Muszę się przyznać, że ja do takich należę- jestem bardzo wybredna kulinarnie 😉 A połączenie buraków z fetą zapieczone w tartaletkach podbiło moje serce. Tak się na nie "rzuciłam", że mojemu mężowi zostały zaledwie 2 sztuki. Są po prostu przepyszne! Sami musicie spróbować...

czwartek, 5 stycznia 2017

TIROPITY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Tiropity to małe greckie ciasteczka, które można również przyrządzić z kupnego ciasta filo. Ich nazwa  to dosłowne tłumaczenie greckiego wyrażenia "placki z serem".  Nadzienie w oryginalnych tiropitach składa się z sera feta, parmezanu, koperku oraz mięty. U mnie oryginalny jest tylko przepis na ciasto jogurtowe, a nadzienie jest moje własne- z serem ricotta, koperkiem oraz wędzonym łososiem. Składniki te zostały mi ze świąt i chciałam je wykorzystać w ciekawy sposób i tak natknęłam się na przepis na te greckie ciasteczka.


środa, 4 stycznia 2017

wtorek, 3 stycznia 2017

DOMOWE SUSHI W TORTILLI

Sushi 🍣...jedni je kochają, drudzy nienawidzą. Ja osobiście uwielbiam sushi. Ale dziś nie będzie tradycyjnych sushi, a przekąski w tortilli a'la sushi. Można je skomponować według upodobań i gustów. Idealnie sprawdzą takie dodatki jak: łosoś wędzony lub grillowany, paluszki krabowe, awokado, ogórek, mango, liście sałaty, serek philadelphia oraz sosy: sojowy, chili i teriyaki. Warto też zaopatrzyć się w matę do sushi, gdyż ułatwia ona znacznie pracę podczas zwijanie.
Przekąski smakują wyśmienicie i na pewno zrobią furorę na nie jednej imprezie 😉


poniedziałek, 2 stycznia 2017

SAŁATKA ŚLEDZIOWA CURRY Z MANGO W KAKOWYCH TARTALETKACH

Witajcie w Nowym Roku 2017 ! Przed Nami nowe wyzwania... Chciałabym Wam życzyć zdrowia bo ono jest najważniejsze, ale też szczęścia, radości, miłości i aby ten rok był lepszy od poprzedniego!
Przed Sylwestrem przygotowałam mnóstwo przekąsek, jednak nie zdążyłam ich wrzucić na bloga. Ale przed nami cały karnawał, więc mam nadzieję, że się przydadzą 😀
Na pierwszy ogień idzie oryginalny sposób na śledzika - śledziowa sałatka z mango w sosie curry podana w kakaowych tartaletkach. Smakuje wyśmienicie, a do tego super się prezentuje na stole i zwraca na siebie uwagę gości 😉 Idealna przekąska na każdą imprezę!


wydruk

Podziel się ze znajomymi :)