ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ

Kolejne świąteczne ciasto mojego autorstwa 😀 Tym razem postanowiłam połączyć smaki ciasta makowego z piernikiem.
Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także genialnie się prezentuje i z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje - dość pracochłonne, ale raz do roku warto się "pomęczyć", aby upiec wykwintny tort 😉 Idealny na świąteczny stół!

#ciastojakzobrazka


Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
Żurawina:
  • 500 g żurawiny świeżej (może być mrożona)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa piernikowa:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej 
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Beza makowa:
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka maku
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • garść żurawiny
  • perełki ozdobne

Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, mak i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.

Żurawina:
Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy, cukier puder i przyprawę do piernika. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie i konsystencją będzie przypominała dżem. Studzimy.

Masa piernikowa:
Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy przyprawę do piernika. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.
Do mocno schłodzonej piernikowej śmietanki dodajemy cukier z wanilią i ubijamy mikserem na sztywną masę.

Beza makowa:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100-120 stopni i suszymy min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Studzimy.

Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.

Wykonanie tortu:
Biszkopt przecinamy na 3 blaty, mniej więcej równej grubości. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy połowę żurawiny i rozsmarowujemy. Na żurawinę wykładamy 1/3 porcji masy piernikowej, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostałą część żurawiny. Na żurawinie ponownie rozsmarowujemy 1/3 porcji masy piernikowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy piernikowej. Przykrywamy bezą makową. Boki oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Dekorujemy czekoladą, żurawiną i perełkami.
Wkładamy do lodówki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.








#beko radzi: Jak sprytnie pokroić ciasto? - zobaczcie sami...




Przepis bierze udział w konkursie:

Komentarze

  1. Na taki tort wpadnę do Ciebie i zjem duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny torcik. Narobiłaś mi ochoty na masę piernikową :) Pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się rewelacyjnie :) Byłby idealny na urodziny mojego taty, który akurat urodził się 23 grudnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moja siostra ma urodziny 24 grudnia, więc zawsze tort jest na Wigilię :)

      Usuń
  4. Ależ apetyczny ten torcik :D Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie się prezentuje :) A ile kremu, poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo świąteczny wypiek, wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetycznie wygląda. czy mak suchy dodajemy do bezy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Suchy mak dodajemy zarówno do bezy, jak i biszkoptu :)

      Usuń
  8. Cudowny Ci wyszedł ten torcik :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. My też postanowiłyśmy zrobić tort makowy ale Twój w przekroju to istny obłęd <3 Na bogato :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam, widziałam - Wasz torcik również jest wspaniały :)

      Usuń
  10. czy żurawinę można zastąpić innymi skladnikami??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny