KRUCHE PIERNICZKI

Pierniczki...chyba wszyscy nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Pieczenie i przyozdabiane ich to tradycja, która łączy całe rodziny, przyjaciół i znajomych. No i przede wszystkim to dobra zabawa, nie tylko dla dzieci.
Oto przepis na pierniczki, które nie muszą leżeć, aby zmiękły. Od razu po upieczeniu są kruche, wiec można je upiec nawet dzień przed świętami. To dla tych co do tej pory nie mieli czasu na pieczenie 😉


Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej Basia
  • 250 g masła/margaryny
  • 250 g miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • dowolne posypki do dekoracji

Wykonanie:

W garnku roztapiamy masło. Dodajemy miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z sodą oczyszczona. Następnie wystudzoną masę stopniowo łączymy ze składnikami w misce. Dodajemy mleko oraz jajka i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.
Ciasto dzielimy na porcję i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wykrawamy kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Studzimy.

Polewa: Czekoladę gorzką oraz mleczną razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Wystudzone pierniczki maczamy w ciepłej polewie i posypujemy dowolnymi posypkami.







 P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!




Komentarze

  1. jak ładnie przyozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pierniczki na pewno smakują pysznie, a wyglądaja uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ci wyszły pierniczki, jak z cukierni :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierniczków nigdy dość <3 Fajne takie grube wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie ozdobione i tak fajnie grubiutkie :) Moje pierniczki niemal od razu stają sie miękkie i nie wiem dlaczego :/ Akurat ja lubię takie super twarde.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! U mnie w domu twarde nie są zbyt lubiane :)

      Usuń
  6. Super pierniki na bogato :) My przygotowujemy w wersji bez glutenu, żeby wszyscy mogli je jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny