TORT CHAŁWOWY Z ANANASEM

Chałwa to przysmak mojego dzieciństwa. Nie jadło się jej na co dzień, lecz od święta i nie można było się od niej oderwać. Teraz sama chałwa już tak mi nie smakuje jak dawniej - albo smak mi się zmienił albo chałwa już inna... Za to uwielbiam lody chałwowe i różnego rodzaju wypieki z chałwą 😊
Dostałam od mojej mamy dużą chałwę z Ukrainy, więc nie pozostało mi nic innego jak upiec coś chałwowego. Padło na tort chałwowy z ananasem - blaty biszkoptowe skropione syropem z ananasa, przełożone masą chałwową z kawałkami ananasów. Tort nie jest za słodki, gdyż słodycz chałwy została przełamana obecnością ananasa. Idealny jako tort na urodziny lub inną okoliczność...


Składniki:

Biszkopt:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
Masa:
  • 200 g chałwy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • puszka ananasów

Wykonanie biszkoptu:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.

Wykonanie masy:
Ananasy odsączamy z syropu. Syrop zachowujemy do nasączenia biszkoptu. Plastry ananasa kroimy na kawałki (można od razu kupić puszkę ananasów w kawałkach wtedy tą czynność pomijamy). Chałwę drobno kruszymy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej dodajemy kakao oraz kawałki masła i ucieramy mikserem. Gdy masa stanie się puszysta dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy.

Wykonanie tortu:
Biszkopt przekrawamy na 3 krążki, mniej więcej równej grubości. Biszkoptowy krążek nasączamy ok. 2 łyżkami syropu z ananasów i wykładamy na nim 1/3 masy chałwowej, na której układamy kawałki ananasa. Przykrywamy go drugim krążkiem, również nasączamy syropem z ananasów, rozsmarowujemy 1/3 masy i układamy kawałki ananasów. Przykrywamy ostatnim krążkiem, który nasączamy syropem i wykładamy pozostałą masę. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Tort dekorujemy kawałkami ananasów i posypujemy pokruszoną chałwą. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Przechowujemy w lodówce.



P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny