PIERNIK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I MUSEM MANDARYNKOWYM

Mimo, że do Świąt Bożego Narodzenia mamy jeszcze miesiąc, w sklepach od dawna są już choinki i ozdoby świąteczne, a każdy z nas obmyśla już świąteczne menu 😉 I ja postanowiłam zrobić próbę przed świętami... i tak powstał piernik w nowoczesnym wydaniu, trochę na bogato - z masą czekoladową i musem mandarynkowym. Ciasto nie jest za słodkie bo smak korzenny piernika idealnie komponuje się z kremową masą czekoladową oraz kwaśnym musem mandarynkowym. Niebo w gębie! Warto zrobić go w te święta by zaskoczyć rodzinę oraz znajomych pysznym piernikiem w nietypowej wersji...



Składniki:

Piernik:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki miodu 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 g przyprawy do piernika
Masa czekoladowa:
  • 250 g śmietany kremówki
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 op. cukru waniliowego 
Mus mandarynkowy:
  • 1 kg mandarynek 
  • 2 łyżki cukru
  • 5-6 łyżeczek żelatyny


Wykonanie:

Piernik:
Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche. Cały czas ucieramy mikserem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do powstałej masy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Studzimy.

Masa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną i gorzką. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.

Mus mandarynkowy:
Mandarynki obieramy ze skórek i z białych błonek. Sam miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, cukier i gotujemy ok. 10 min. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w około 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy.

Wykonanie ciasta:
Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.







P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!



zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Proszę o kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho, nie powstydziłabym się takiego piernika na swoim świątecznym stole :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super piernik w takim innym wydaniu dzięki tej warstwie musu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jakich wymiarów formę jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny