PEŁNOZIARNISTA PIZZA BOLOGNESE

Pizza - ulubione danie w naszym domu 🍕Za każdym razem, gdy ją robię, staram się, aby była inna tzn. z innym nadzieniem. Na moim blogu w kategorii Pizza możecie znaleźć różne rodzaje pizzy, które w pizzerii na pewno nie spotkacie - często są to moje autorskie pomysły 😉 I tym razem pizza nie jest jakoś szczególnie popularna... bo z sosem bolognese. A żeby trochę zwiększyć jej wartość odżywczą część zwykłej mąki zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą. Pizza wyszła naprawdę pyszna, a do tego bardzo syta. Pasuje zarówno na obiad, jak i kolację.



Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
Sos bolognese:
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki papryki chili
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 200 g sera żółtego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.

Sos: Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie wykładamy sos bolognese i całość posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min.



  
  




Komentarze

  1. Bardzo lubię pizzę :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To się nazywa pizza na wypasie :) Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. DLa fanów pizzy i bolognese ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe pyszności są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowy i smaczny pomysł na pizze 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi ochoty na wege pizze na takim cienkim cieście, dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. apetycznie wygląda, mojemu chłopakowi na pewno by smakowała, mniammm.

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniała pizza :) fajnie, że ciasto pełnoziarniste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze staram się trochę wzbogacać posiłki, jak tylko mogę :)

      Usuń
  11. Już wiem, że upiekę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, z chęcią zjadłabym taką pizzę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. nie ma w przepisie nic o zwykłej mące ,natomiast w opisie jest napisane mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą....proszę o wyjaśnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, nawet nie zauważyłam, że wkradł się błąd - już poprawiam
      ma być 1 szklanka zwykłej mąki pszennej i 1 szklanka mąki pełnoziarnistej

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny