KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWYM

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, wiec trzeba rozgrzewać się od środka. Dlatego mam dzisiaj przepis na danie idealne na tę porę roku...filety z kurczaka w sosie marchewkowo-pomarańczowym z imbirem. Bardzo lubię to danie ze względu na wyjątkowy smak i aromat, ale najważniejsze dla mnie jest to, że porządnie rozgrzewa! Taka propozycja przyda się w szczególności po długim jesiennym spacerze 😉 Jak dla mnie świetnie smakuje z ryżem...


Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 2 cm imbiru świeżego
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1,5 - 2 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z dwóch filetów powinniśmy otrzymać 8 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Wyciągamy na talerz.
Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach.
W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę, imbir i mieszamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Do składników na patelni wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Podsmażone kawałki kurczaka również przenosimy na patelnię z marchewką i wlewamy bulion tak, aby całe mięso było pod wodą. Przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez 20 min., na małym ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz.
W śmietanie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki pszennej i całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką słodką i ostrą. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min. Podajemy z ryżem, makaronem lub innymi dodatkami.














W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)


Przepis bierze udział u konkursie:
#MyAmbition

Komentarze

  1. Dzięki takiemu połączeniu kurczak na pewno nie jest suchy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, każdy rozgrzewający przepis jest teraz na wagę złota ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne danie, a sosik na pewno obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taki sosik w wersji bezmięsnej z ryżem basmati - czuję, że to byłaby udana kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor i niezwykle apetyczna potrawka. Z ryżem jaśminowym musi smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie żałowałam, że nie mam jaśminowego bo to by była kompozycja idealna :)

      Usuń
  6. wygląda pysznie, mój chłopak lubi takie aromaty i dania

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem, zdjęcie na profilu fb. Ta potrawa jest dowodem, że jak się chce, to można SMACZNIE, zdrowo i tanio zjeść. Dzięki pani magdo za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miało być, oczywiście "Magdo"

      Usuń
    2. Dziękuję za zdjęcie :) Jest mi bardzo miło, że korzysta Pan z moich przepisów i że smakuje ;)

      Usuń
  8. Ciekawy dodatek pomarańczy do takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm.... Jakie finezyjne połączenie smaków! Bardzo mi się podoba - pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. To danie jest bardzo smaczne! Przepis wypróbowałam po poleceniu mi receptury przez Pana Jurka, który ciut wyżej napisał, że warto, warto! :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Jest mi niezmiernie miło :) Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny