BEZA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI

Wspaniała beza czekoladowa z bitą śmietaną oraz masą czekoladową i wiśniami... na sam widok tej bezy ślinka cieknie, a w smaku jest rewelacyjna! Słodka beza przełamana jest kwaśnymi wiśniami oraz masą z gorzkiej czekolady, dzięki temu torcik nie jest za słodki i mulący. Do tego nie jest skomplikowana w wykonaniu i wbrew pozorom nie składa się z dużej ilości składników. Wspaniały deser nie tylko na wyjątkowe okazje...Nikt mu się nie oprze 😉 


Składniki:

Beza:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego Octim (ekologiczny)
  • szczypta soli
Masa:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 słoiczek wiśni deserowych
Wykonanie:

Beza:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao i miksujemy do połączenia składników.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą talerza, odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Na okrąg wykładamy masę, delikatnie rozsmarowujemy i kształtujemy brzegi za pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku.

Masa:
Śmietankę kremówkę dzielimy na pół. 
Jedną część wkładamy do lodówki, a w drugą wlewamy do garnka, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy kremówkę z czekoladą na sztywną masę. 
Pozostałą kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem również na sztywną masę.

Na ostudzoną bezę wykładamy wiśnie deserowe i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy jasną bitą śmietanę, a na nią bitą śmietanę z czekoladą. Na wierzch wykładamy wiśnie deserowe.
Przechowujemy w lodówce.





  



* Wpis powstał we współpracy z Octim



Komentarze

  1. Jak bez nie lubię, tak ta mnie zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak wulkan :D Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna! Kusisz, oj kuszisz. I jak tu trzymać dietę? Mój dietetyk www.igortreneronline.pl mnie zabije! Jak coś, jesteśmy współwinne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wyszło, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega pysznie wygląda :) Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy połączenie czekolady z wiśniami a jak jeszcze do tego dołożyć bezę to już w ogóle miazga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Dla mnie też połączenie wiśni z czekoladą jest rewelacyjne :D

      Usuń
  7. Kocham bezę! Czekoladowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bezę piecze się Góra dół w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie dzisiaj zrobiłam też taka samą bezę

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie chce się ubić czekolada że śmietana na sztywno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa musi być mocno schłodzona - jak się nie chce ubić to wkładamy ponownie do lodówki lub na chwilę do zamrażarki
      A jak nie mamy czasu to można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny