TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM

Beza Pavlova to królowa wszystkich ciast. Kojarzy mi się z elegancją, wykwintnością i ekskluzywnością. Chrupiąca na zewnątrz, a w środku miękka i delikatna - prawdziwa poezja! Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością bitej śmietany oraz owocami. Jej wykonanie nie jest trudne bo wystarczy tylko prawidłowo ubić pianę z białek, ale najważniejsze jest dobrze ją upiec - co jest czasochłonne 😉 Warto jednak poczekać bo efekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać!
U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser!


Składniki:
Beza:
Karmel:
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki wody
  • 6-7 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:
  • 200 g dżemu/konfitury z gruszek - u mnie domowa ➞przepis
  • 1 gruszka
  • 250-300 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:

Beza:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą talerza, odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Na okrąg wykładamy masę, delikatnie rozsmarowujemy  i kształtujemy brzegi za pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku.

Karmel:
Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie brązowy dodajemy wodę i energicznie mieszamy przez około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie tortu:
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Gruszkę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. 
Na ostudzoną bezę wykładamy dżem lub konfiturę gruszkową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy bitą śmietanę, a na wierzchu układamy kosteczki gruszki. Całość polewamy przygotowanym karmelem. 
Przechowujemy w lodówce.














Komentarze

  1. Nie lubię bez, ale te gruszki doprowadzają mnie do ślinotoku :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż też mówił, że bezy nie lubi, a torcik zniknął ;)

      Usuń
  2. cudny tort, jem oczami! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy bezy zalewać jogurtem naturalnym :D
    Z dodatkiem owoców domowa beza jest genialna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że bardzo lubię tort bezowy, ale w takim wydaniu nigdy nie jadłam :) Mąż lubi gruszki bardziej niż jabłka, więc może to jest dobry pomysł? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić to jest naprawdę fantastyczny :) Mąż na pewno będzie zadowolony ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny