SZYBKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Ekspresowe bułeczki z mąki pszennej chlebowej oraz płatków jaglanych... bez wyrabiania, czekania i miksera 😉 Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem! Wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki. Prawda, że proste? 
Jest to mój autorski przepis - kolejny eksperyment, który zakończył się sukcesem 😀 Dzięki dodatkowi sody oraz octu bułeczki pięknie rosną, gdyż soda dobrze reaguje w środowisku kwaśnym - w procesie tym powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.
Pomysł na szybkie domowe bułeczki idealne na śniadanie lub gdy w domu nagle zabraknie pieczywa. Z podanej porcji wychodzi 8 małych bułeczek. Najlepsze są na świeżo.
Przynajmniej wiemy co jemy 😉

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu słodowego Octim
  • 300 ml ciepłej wody
Wykonanie:

Do ciepłej, przegotowanej wody dodajemy ocet i mieszamy. 
Do miski wsypujemy mąkę, płatki jaglane, sól, sodę oraz cukier. Mieszamy. Dodajemy oliwę oraz wlewamy wodę z octem. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę za pomocą łyżeczki, formując bułeczki. Wierzch każdej bułeczki możemy posypać płatkami jaglanymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu na około 20-25 min. Studzimy na kratce.

















* Wpis powstał we współpracy z Octim





Komentarze

  1. Bardzo lubię domowe pieczywo, a takie szybkie bułeczki to idealny pomysł na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe bułeczki są najsmaczniejsze:)Fajnie ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie proste w wykonaniu i szybkie. W sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Superowe! Domowe najlepsze :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe bułeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na ekspresowe domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się dodatek płatków jaglanych, muszą byś bardzo smaczne :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie bułeczki na ciepło nawet solo chętnie byśmy zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie, w sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy mogę pominąć ocet bądź czymś zastąpić ?
    Jurla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zamiast octu i wody można dodać kefiru lub maślanki, bo potrzebne jest kwaśne środowisko by soda reagowała

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny