PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM

Propozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o smaku czarnej porzeczki. Nie jest to typowy słodki deser, gdyż delikatna słodycz przełamana jest nutą przyjemnego smaku czarnej porzeczki. Pyszne połączenie, które zadowoli nawet osoby, które za słodkim nie przepadają.
Glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki firmy Octim to prawdziwy rarytas, który fantastycznie smakuje w połączeniu z serami dojrzewającymi, sałatkami, daniami z drobiu oraz jako dodatek do deserów.


 Składniki:
Wykonanie: 

Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy górną część (czapeczki) i wydrążamy z nich środki. Miąższ z jabłek drobno kroimy, wrzucamy do miski i mieszamy z rozdrobionym białym serem. Dodajemy cukier z wanilią, cynamon, wiórki kokosowe oraz grubo posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą serową nadziewamy wydrążone jabłka, następnie zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. Podajemy polane glazurą balsamiczną o smaku czarnej porzeczki.

  

  
  
   
   




Komentarze

  1. Dawno nie piekłam jabłuszka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka pieczone bardzo lubię :) Takie na pewno smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, świetny jesienny deser, niezbyt słodki, a bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pieczone jabłuszka kojarzą mi się właśnie z jesienią :)

      Usuń
  4. Idealny jesienny deserek :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. nadziewałam jabłka masą sernikową, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie jabłuszko to istny rarytas <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny