GUMISIOWE BABECZKI

Pyszne małe co nieco do kawy lub herbaty...kruche kakaowe babeczki wypełnione masą budyniowo-serową o smaku borówkowym. Połączenie budyniu śmietankowego z sokiem borówkowym i serkiem mascarpone jest naprawdę genialne! Babeczki znikają w mgnieniu oka...są tak pyszne, że trudno się powstrzymać. Swoją nazwę zawdzięczają kolorowi, który pewnej osobie skojarzył się z "gumijagodami" ze znanej bajki z dzieciństwa 😉
Musicie koniecznie je wypróbować bo brak mi słów, aby je opisać...




Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 100 g masła 
  • 2-3 łyżki śmietany 30% 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
Masa:

Wykonanie:

Ciasto:
Przesianą przez sitko mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz pokrojone ma małe kawałki zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. w celu schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do babeczek. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.

Masa:
Odlewamy 3/4 szklanki soku, a pozostałą ilość wlewamy do garnka. Dodajemy cukier i zagotowujemy sok. W odlanym soku rozrabiamy dokładnie budyń śmietankowy tak, aby nie było grudek. Gdy sok w garnku się zagotuje dodajemy powoli rozrobiony budyń, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ja w tym celu użyłam miksera. Gotujemy chwilę, do momentu zgęstnienia budyniu. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone.

Babeczki:
Borówki amerykańskie myjemy i dokładnie osuszamy.
Zimne babeczki napełniamy masą borówkową, a na wierzch układamy świeże borówki.
Przechowujemy w lodówce.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!


* Wpis powstał we współpracy z Lifeberry


Komentarze

  1. Z pewnością nie tylko gumiś miałby na nie chrapkę xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale:) Pomysł na takie nadzienie zaciekawił mnie do tego stopnia, że z chęcią kiedyś spróbuję:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite małe słodkości, częstuję się do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy fioletowy kolor w wypiekach <3 Taki sok chętnie byśmy też do jakiegoś ciacha wykorzystały :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak cienko rozwałkowujemy ciasto i na ile babeczek powinno to starczy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. W zależności od wielkości foremek starcza na 10- 15 szt.

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny