BATONIKI MUSLI (BEZ PIECZENIA)

Pyszne i zdrowe batoniki musli...bez pieczenia - wystarczy wymieszać wszystkie składniki, umieścić w blaszce i do lodówki. Prawda, że proste? Smakują znakomicie i możemy się nimi delektować bez wyrzutów sumienia! Za każdym razem, gdy je jadłam, dziwiłam się sama, że takie słodycze mogą być zdrowe i smakować rewelacyjnie. Muszę przyznać, że się od nich uzależniłam 😉 Z czystym sumieniem możemy taki batonik dać dziecku na deser i każdy będzie zadowolony: dziecko, że dostało coś słodkiego, a my, że nie dajemy dziecku pustych kalorii...


Składniki:
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu) 
  • 1 łyżka lnu mielonego dr Gaja
  • 1 łyżka nasion chia dr Gaja
  • garść suszonych owoców goji
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
Wykonanie:

Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z miodem.
W misce mieszamy składniki suche: wiórki kokosowe, płatki owsiane, płatki jaglane, amarantus ekspandowany, nasiona chia, len mielony oraz suszone owoce goji. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godz. Gdy masa stwardnieje kroimy ją radełkiem na batoniki.








* Wpis powstał we współpracy z propharma24.pl


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny